Докато някои първоначално се стресираха и се опитваха по някакъв начин да се приспособят към създалата се необичайна ситуация, други извличат полза от извънредното положение и обявената след него обстановка.

На тези хора може би не ги плаши бъдещето, те се наслаждават на настоящето.

Защо при пандемия някои хора станаха наистина щастливи

Те не се суетят и дори не нервничат. Напротив, извличат полза от настоящата ситуация и намират в нея някакъв специфичен смисъл.

Едни са станали по-спокойни, други по-внимателни, трети по-уверени от когато и да е било. Някои за първи път се чувстват не толкова самотни, объркани и напрегнати.

Очевидно много от нас недоумяват – Как може да стане така? Нима тези хора са толкова безсърдечни и егоистични, че получават удоволствие от това да гледат как останалите страдат, тревожат се и се опитват да свържат двата края.

Еднозначно НЕ. Всъщност на повечето, на които сега им е добре, това са много чувствителни натури, не са равнодушни към чуждата болка, склонни са да поставят потребностите на ближните над своите.

Кои са те и защо така се държат

1.Хроничен синдром на изпуснатите възможности – FOMO /Fear of Missing Out/

Не ги напуска чувството, че сякаш най-хубавото се случва без тях. Оглеждат се настрани и виждат как всички наоколо се радват и се смеят. Постоянно им се струва, че другите живеят по-интересно и по-забавно.

Когато всички си бяха затворени по домовете, можеха да се отпуснат, тъй като сега не изпускат нищо.

2.Хората, които смятат, че никой не се интересува от тях

Тези, които в детството са били лишени от родителско внимание, често си мислят, че са сами на света. Понякога усещането за самота толкова ги завладява, че то става комфортно за тях.

Възможно е по време на тази трудна ситуация наистина да сте сами, но ще понесете това по-добре от останалите. Възможно е реалността най-накрая да е отразила вашето вътрешно състояние и отчасти да потвърди, че това е нормално.

3.Хората от деца, научени на трудности

Децата, които се възпитават в непредсказуема, променлива обстановка, често се налага да приемат зрели решения, затова те израстват готови на всичко.

От ранна възраст те по неволя свикват да са постоянно нащрек. Такива хора умеят мигновено да се концентрират в условията на неопределеност, да действат бързо и да разчитат само на себе си.

Благодарение на солидния набор от навици за оцеляване, необходими при пандемия, те се чувстват изключително мобилизирани и уверени.

4.Хората, които жадуват за екстремни впечатления

Прекалено емоционални натури, които буквално залиняват без силни впечатления, сега се къпят в море от ярки емоции. Някои наистина имат нужда от необичайни, дори екстремни преживявания, за да бъдат наистина живи.

Впечатляват се от извънредни ситуации, опасности, сътресения, и всичко това дойде с пандемията COVID-19.

Сега те все пак чувстват нещо, тъй като дори и негативните емоции, са по-добър вариант от пълен вакуум.

5.Интроверти до мозъка на костите си

Гласовете на роднини и близки, които са опитвали да подтикнат интровертите да излизат с повече хора, както и да завързват нови контакти и да създават приятелства, вече не се чуват.

Въведени са нови правила и това са правилата на интровертите.

6.Тревожни личности, които от години са предчувствали катастрофа

Тревожността често предизвиква страх пред непредвидимите трагични събития. Затова и някои постоянно очакват някаква беда и се стараят да се предпазят от всякакви негативни преживявания.

Случило се е това, от което всички са се бояли. И тези хора престанаха да се притесняват, тъй като това, за което са се готвили през целия си живот, се е случило.

Колкото и да е странно, вместо шок настана облекчение.

Какво означава всичко това

Ако нещо от горепосоченото се отнася за вас, макар и в незначителна степен, навярно изпитвате чувство за вина. Вероятно си мислите, че в такова време не е желателно да се чувстваме добре.

Бъдете сигурни, това изобщо не е така. Не можем да избираме емоциите си, затова и не трябва да се обвиняваме за това, което вече имаме.