Качили сте няколко килограма? Това се случва, често. И е добре, стига да не страдате от наднормено тегло.

Но понякога всичко сякаш ни се стоварва от нищото и просто не сме подготвени, за да реагираме адекватно.

Продължете да четете, за да разберете какво НЕ трябва да правите, когато сте наддали някой и друг килограм.

1. Не прескачайте хранения

Пропускане на хранене няма да ви помогне да отслабнете в дългосрочен план.

Проучвания показват, че яденето на всеки няколко часа стабилизира кръвната захар и ви предпазва от неправилни решения при следващото хранене (вредни храни, на които се поддавате вследствие от глад).

2. Не се самонаказвайте физически

Взиране в огледалото, придружено от мрачни помисли от типа на "аз съм дебело прасе" няма да ви помогне, нито ще ви накара да се чувствате по-добре.

Изследвания показват, че хората които се самосъжаляват често, всъщност ядат повече, заради това че са депресирани.

Приемете факта, че сте качили някой килограм положително, защото просто сте в такъв период например и се концентрирайте в хубавите страни на това, което приемате като проблем.

3. Не харчете тонове пари за нови дрехи

Свалянето и качването на тегло отнемат време и като цяло се квалифицират като бавни процеси.

Когато искате да влезете в новите си 2 размера по-тесни дънки полагате усилия и резълтатът идва след около месец нали?

Същото е и с наддаването. Не се паникьосвайте, защото е напълно нормално от време на време да напълняваме рязко, а после пак да си връщаме теглото.

За това е глупаво да се прибързва с такива решения.

4. Не се качвайте на кантара през 2 часа

Ключът към отслабването е то да ви е приятно и да не изтощавате и изнасилвате тялото си.

Ако се теглтие по няколко пъти на ден, то тогава вие явно измъчвате своето тяло и се насилвате, за да отслабнете.

5. Не прекалявайте с физическите упражнения

Започнете бавно и плавно и най-важното - нека всичко е съразмерно с вашата подготовка, сила и издръжливост.

Ако бързате твърде много цялата ви тренировка може да отиде по дяволите, да разтегнете мускул или да си създадете травма.

Освен това свръх натоварването не е подходящо за лица, които не тренират всеки ден, а и може да доведе до преяждане, заради загуба на енергия.

6. ... Но не спирайте с физическите упражнения

Дори и да става бавно и резултатите да излгеждат мизерни, не се отказвайте, тайната на здравото тяло се крие в постоянството.

Освен това, някои жени, например, се притясняват, че вдигането на тежести може да ги направи несъразмерно излгеждащи или да приличат на мъже.

В действителност това е много малко вероятно да се случи, защото разликата между физеологическите процеси при мъжете и жените е огромна.

Всъщност вдигането на тежести при жените е много добре за здравето, защото масата на мускула е по-различна от тази на мазнината и на практика мускулната маса разгражда мазнините.

7. Не пренебрегвайте сигналите за глад

Чак когато започнете да се вслушвате в съветите на своето тяло и това какво то ви казва, дали сте гладни или уморени и се нуждаете съответно от храна или сън, чак тогава ще можете да постигнете балансирано тегло, хранене, сън и т.н.

Яжте когато сте леко гладни и спрете когато сте леко сити, както знаем много хубаво не е на хубаво, а и трябва да целим да избягваме крайностите.

8. Не се задълбавайте в това, което не можете да ядете

Защо да си губите времето и нервите, за да си тровите психиката от факта, че не би било добре за теглото ви да изядете този шоколад, когато можете да го заместите с банан например или с някоя друга супер храна?

Така ще бъдете много по-щастливи, задоволени и няма постоянно да криете забранените храни, защото просто можете да намерите тяхната полезна алтернатива, както с шоколада и банана например.