Може да мислите, че единственото нещо, което вашият месечен цикъл ви казва, е че не сте бременна или че трябва да пиете ибупрофен, заради зверските спазми в корема.

Но менструалният цикъл може действително да ви покаже дали имате и други здравни проблеми.

Според ново изследване на Американската асоциация за сърдечни заболявания, жените, чийто първи цикъл се е появил на 10-годишна възраст или по-рано, както и тези, при които е станало след 17-годишна възраст, имат по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и здравни усложнения, свързани с високо кръвно налягане.

Жените, които получават първия менструален цикъл на 13 г., обаче, имат най-малък риск. Разбира се, това не означава, че месечният цикъл е виновник за тези проблеми, или че вие сте обречени да ги изпитате, ако влизате в рисковата група.

Това просто е добро напомняне, че менструацията може да служи като показател за процесите, които се случват във вашето тяло.

Трябва да се наблюдават промените в менструалния цикъл – в честотата,  продължителността, обилността, казва д-р Об-Гин Алисса Дуек, съавтор на изследването. Той назовава шест възможни здравословни проблема, които да научим от месечния си цикъл.

Поликистозен овариален синдром

Жените, които имат поликистозен овариален синдром страдат от хормонален дисбаланс. Това води до проблеми с месечния цикъл и способността им за забременяване.

Може да доведе още до затлъстяване, окосмяване по лицето, кисти на яйчниците, проблеми със зачеването, и други нежелани реакции. За щастие, хормоналният контрол може да помогне за лечение на синдрома.

Анемия

Ако имате супер тежък мензис, може да сте анемичен, казва Дуек. Анемията е състояние на недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта.

Когато това се случи, тялото ви не абсорбира достатъчно кислород, вие ставате муден, имате неприятни симптоми като главоболие и световъртеж. Тъй като това може да предизвика недостиг на желязо, вашият лекар може да ви препоръча добавки.

Рак на матката

Някои от най-ранните признаци на рак на матката са нередовният цикъл, кървене след менопаузата и кървене между два цикъла, казва Дуек.

Друг симптом може да бъде болката по време на секс. Разбира се, това може да са признаци на други, по-малко сериозни състояния,  но си струва да се съветвате с лекар, ако забележите тези симптоми.

Заболявания на щитовидната жлеза

Тъй като менструацията задвижва от хормоните, а  щитовидната играе важна роля в производството на хормони и регулирането им, забележими промени в месечния цикъл, особено по отношение на потока, може да са показател за проблеми с щитовидната жлеза, казва медикът.

Тестовете на щитовидната жлеза може да определят дали на това се дължат проблемите с вашата менструация.

Тумор на хипофизата

Ако този месец сте пропуснали месечния си цикъл, това може да бъде заради бременност. Но ако забележите в същото време и промени в зърната на гърдите, може да се касае за доброкачествен или злокачествен тумор на хипофизата.

Този вид тумори най-често се срещат при по-възрастни хора, но никой не е застрахован, дори и на младини.

Хранителни нарушения

Когато не се храните правилно, това може да се отрази върху вашия месечен цикъл. "Липсата на менструация, на фона на бърза или забележима загуба на тегло, съчетана с интензивни тренировки, може да накара лекарите да мислят за хранителни нарушения като анорексия или булимия, казва Dуек. Подобни състояния се отразяват върху месечния цикъл.