Отново е една от тези безсънни нощи, в които сигурно се въртите вече четвърти час в леглото без дори да можете да мигнете. Няма как да се избегне, на всеки му се е случвало.

Резултатът винаги е един и същ – уморен вид на сутринта, леко подути и подпухнали очи, сънен поглед, блед вид, трето кафе за последния час и разбира се, не на последно място, раздразнителното настроение, в което най-вероятно се намирате. И то с пълно право.

Нощите, в които не можем да спрем да мислим, прекалено сме превъзбудени от нещо случило се или пък, незнайно по каква причина, просто не можем да заспим могат да бъдат истинско мъчение, ако не можем и не знаем как да се справим с тях.

Какво да НЕ правим, когато не можем да заспим?

И тук не говорим за изтърканите методи за заспиване, известни ни от баба и дядо, от сорта на: „Брой овце.“, „Мисли си за нещо хубаво.“, яж нещо и т.н. Нямаме в предвид и да ползвате хапчета против безсъние – те могат да представляват истинска опасност за здравето ви и биха могли да ви навредят много повече, отколкото биха могли да ви помогнат.

Относно тях, са проведени множество изследвания, които показват, че е много вероятно и много често срещано подобен тип хапчета да ви накарат да развиете зависимост от тях и буквално да се превърнат във вашия легален „наркотик“.

Тогава какво да правим, когато не можем да заспим?

Хора много, варианти много. Според учените, не винаги да се опитваме да заспим е най-доброто нещо, което можем да направим в една такава безсънна нощ. Всъщност за всичко си има причина, осъзнавате ли го или не и за да отказва организмът ви да потъне в сън, то значи че той е зает с нещо друго, дори и да не знаете точно какво в момента и има нужда да прави нещо друго.

Поради тази причина, съществуват хиляди варианти за това в какво можете да превърнете тези периоди, в зависимост от това какъв тип човек сте, все пак.

1. Станете и свършете нещо

Доста странен съвет като цяло, но всъщност много полезен. Щом не можете да заспите, то поне можете да оползотворите времето си, не да го губите.

Жертвайте тази нощ и започнете да работите върху нещо – било то проект за работата си или пък просто да изчистите къщата, измиете чиниите, дори и да сготвите – нещо, което сте оставили за следващия ден. А ако работата ви е скучна – много вероятно е да заспите, докато работите, така че и това е вариант.

2. Вземете си душ

Това действие може да има обратен ефект – може топлата вода, а след това сешоарът в топлата стая и топлината, излизаща от парното да ви приспят и блажено да заспите не „като къпани“, а наистина мокри и къпани.

Но студената вода може и да ви разсъни. В и двата случая, поне на следващия ден няма да сте мръсни.

3. Направете една домашна тренировка

Подобни импровизирани тренировки ще са ви от голяма полза да поддържате форма и да изглеждате добре, а освен това ще ви разсънят. Наблегнете на упражнения като лицеви опори в различни варианти, клекове, коремни преси и т.н. След като приключите, може да се върнете към точка 2 и да изпитате ефекта.