Ако чувстваме, че нямаме повече сили, да се ободрим и да се заредим с енергия и помагат няколко прости съвети.

Наум съвсем не ни идват нови идеи. Всяка работна задача ни отнема колосално много време и енергия. Дори лесните решения изискват твърде много усилия. И най-малката неприятност ни вади от равновесие.

Ако са ви познати тези ситуации, е възможно да се сблъскате с ментално изтощение. Как да го разпознаем и какво да направим, за да се справим с него.

Какво е това ментално изтощение и защо възниква

Тази силна емоционална и интелектуална умора, заради която човек не може нормално да функционира и се чувства слаб и потиснат.

Физическите сили, за да работим, да отделяме време за семействата, имаме наистина, а ентусиазъм и решимост – вече няма.

Менталното изтощение може да бъде един от признаците на прегаряне. Появява се, заради високо натоварване, стрес, проблеми в работата и в личния живот.

Менталното изтощение може да е вследствие на депресия, хронични заболявания и безсъние. Понякога това състояние възниква, когато в живота на човек всичко е принципно добре, но просто са се натрупали много задачи, които изискват от него внимание и усилия, и няма време да си отдъхне и да си почине.

Впоследствие човек попада в затворен кръг – не му стигат сили, за да се справи със задачите, те се натрупват, притискат го, опитва да се измъкне от лавината от задачи, а това още повече го изтощава.

Как да разберем, че имаме ментално изтощение

Няколко са признаците:

 • Бързо се уморявате;
 • Лесно се дразните;
 • Всяка дреболия може да ви разстрои;
 • Често закъсняваме и не успяваме с нищо;
 • Дълго не можем да се захванем за поредната задача, губим време;
 • Постоянно се чувстваме потиснати;
 • Дори съвсем лесни неща изискват усилия от наша страна, провокират страх и паника.
 • Страдаме от безсъние или обратното, твърде много спим;
 • Песимистично гледаме на бъдещето;
 • Избягваме отговорност, трудно е да вземем решение;
 • Трудно е да се съсредоточим.

Как да преодолеем менталното изтощение

Най-очевидното и едновременно най-трудното решение – да направим пауза и да си починем. Да отложим част от задачите, а останалите да делегираме, да си пуснем молба за отпуск, как следва да се наспим, макар и за няколко дни да можем да сменим обстановката.

Това обаче невинаги е възможно. Затова и психолозите препоръчват още няколко действия, които могат малко да облекчат състоянието ни.

Изключване на част от сетивните органи

Голямото сензорно натоварване – светлина, звук, разговори, тактилни усещания – могат силно да ни изтощават. Опитайте да изключите част от дразнителите и да прекарате поне няколко минути на тихо и на тъмно.

Сложете по възможност плътни щори на стаята, изключете телевизора, ако не го гледате, не оставяйте музиката или радиото да са като фон, слагайте си слушалки, когато пътувате с градския транспорт.

Вземете по-малко решения

Съдбоносните решения отложете поне за няколко седмици, по-дребните се постарайте да съкратите – яжте за обяд още и също ястие всеки ден, поръчвайте един и същ вид кафе, стигате до работа по един и същ път, предварително подгответе няколко комплекта дрехи, за да не налага сутрин да избирате какво да слагате.

Необходимостта да се вземат такива незначителни решения могат още повече психически да се стабилизират, а почивката ни даде малко повече сили.

Съзерцание на природата

Изследователи от Мелбърнския университет провеждат провеждат малък експеримент. Участниците били помолени да погледнат в прозореца на съседния покрив, на който имало няколко саксии с растения.

Тестовете са показали, че дори след 40-секундни наблюдения участниците станали по-малко грешки при учените през деня.

Кейт Ли, автори на експеримента, смятат, че съзерцанието на природата ни помага да се съсредоточава и да се запазим настроението за работа.

От време на време поглеждайте през прозореца, особено ако оттам се отваря живописен вид, излезте навън на двора да се разходите или в съседния парк.