Какво да правите, ако сутрин ви боли стомаха? Най-болките по това време най-често се дължат на язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника. Ако ви безпокои този симптом не отлагайте посещението при лекар.

Защо боли стомаха сутрин?

Болките на гладно са един от основните признаци на язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника. Ако сутрин често ви боли стомаха, то е възможно да имате гастрит или дори язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Често сутрешните болки свидетелстват за ерозивно-язвени увреждания, локализиращи се предимно в дванадесетопръстника.

Потърсете лекарска помощ

Силните болки сутрин са повод да се обърнете към специалист по гастроентерология. В никакъв случай не се опитвайте да прилагате терапевтични методи на свои глава, тоест самолечение. За начало е необходимо точно да установите причината на сутрешните болки в стомаха и едва след това да пристъпите към лечение.

Важно!

Болката в лявото подребрие на празен стомах може да се наблюдава при язвена болест на стомаха, рядко при язвена болест на дванадесетопръстника. Препоръчва се фиброезофагогастродуоденоскопия.

Изпийте чаша вода или мляко

Болките в областта на стомаха или в тежест в областта на този орган обикновено възникват сутрин, около 5 часа. Често за отстраняване на болката е достатъчно изпиването на чаша вода или мляко.

Можете да се постараете да предизвиквате повръщане, което съществено ще намали интензивността на болезнените усещания. Повръщането неутрализира повишената киселинност на стомаха, която дразни чувствителните нервни коренчета.

Важно!

Неприятната миризма от устата и дискомфортът в областта на стомаха – това вече са косвени признаци за наличие на проблеми в стомаха или в 12-надесетопръстника. Това могат да бъдат банален гастрит или дуоденит, а може да бъде и язвена болест.

Народна медицина при болки в стомаха

Ако сутрин ви безпокоят болки в стомаха, то можете да опитате няколко народни метода:

• Изпийте на празен стомах половин чаша зелев сок. Ако болките са с постоянен характер, то сокът е необходимо да се приема 3 пъти дневно 20-30 минути преди хранене.
• Вземете 2 чаени лъжички мед и ги разтворете в 200-300 мл вода. Пийте на празен стомах 20-30 минути преди хранене.
• Остра болка в стомаха – отминава, ако изпиете отвара от картофи. Необходими са ви 1 килограм картофи с кората и ги сварете в 4-5 литра вода. Варете докато картофите не се превърнат в каша. Полученото трябва да се приема преди хранене в продължение на няколко дни.

Важно!

От гледна точка на безопасността специалистите по гастроентерология препоръчват за облекчаване на болките в стомаха прием на аспирин, но най-добре след хранене, тъй като преди това съществува опасност от допълнително раздразнение на стомашната лигавица.

В допълнение – психотерапия против болки в стомаха

Психотерапията помага на деца да се справят с честите безпричинни болки в стомаха, показва изследване, проведено от холандски учени.
По данни на авторите на изследването, от Академичния медицински център в Амстердам, до 25% от подрастващите страдат от хронични болки в корема.

Често причини за тях не се установяват. В експеримента участвали 104 деца и юноши на възраст 7-18 години, които страдали от хронични стомашни болки повече от 3 години.

Едната половина от участниците започнали да посещават занятия как да управляват своите емоции и да справят със стресовите ситуации, в резултат при 80% от тях хроничните болки намалели значителни или напълно изчезнали.