След лятната почивка съществува риск да се върнете с алергична реакция – копривна треска, сърбежи, зачервявания, странни мехури. Избягването на алергия след отпуска е много просто.

Летният отпуск се свързва с много приятни неща, които ни карат да замечтаваме и всяка година с нетърпение да го очакваме – море, плаж, басейн, отдих на брега на язовир или на река.

Но за съжаление, много от нас се връщат от почивка с различни обриви, зачервявания и други алергични реакции след къпането в откритите водоеми. Обривите се появяват неочаквано и могат и да не преминат няколко седмици.

Нужно е да се помни, че кожните проявления могат да бъдат не само външни, но и вътрешен проблем, затова не е достатъчно мазането с мехлеми. Необходимо е още преминаването към специален режим на хранене и приемането на поддържащи препарати.

Съществуват няколко причини за възникване на обриви след къпане в открити водоеми, включващи ухапване от насекоми, студена копривна треска и множество други причини като слънчева алергия след прекаран цял ден на плажа.

Микроскопичните организми стават причина за кожни обриви, един тип микроорганизми предизвикват обрив след къпане в сладка вода – реки, езера, язовири, бързеи, други типове микроорганизми обитават солената вода.

Сърбеж на къпещите се

Обозначава се също с термина церкариоза, тъй като кожният обрив се появява след засягане на кожата от церкарии – паразитни кожни червеи. Тези микроскопични микроорганизми се разпространяват като инфектират ракообразни, които обитават сладководните или соленоводните водоеми.

Симптоми на сърбежа на къпещите се

Тази алергична реакция може да се прояви няколко минути след къпане в заразена вода или след няколко дни. Тази алергия се проявява, както следва и от наименованието ѝ като сърбеж, парене, обрив, подобен на пъпки.

Сърбежът и паренето могат да продължат седмица и повече. Симптомите на сърбежът на къпещите е предизвикан от инфекции, затова колкото повече човек се къпе в заразена вода, толкова по-сериозни могат да бъдат последствията от алергията след края на лятната почивка.

В повечето случаи сърбежът на къпещите се преминава самостоятелно – след седмица, без значение дали ще бъде проведено лечение или не. Достатъчно е поставянето на хладен компрес, който да облекчи сърбежа или да се направи маска от разтвор сода бикарбонат.

Основното е да не се опитвате да разчесвате засегнатите зони, за да не разпространите инфекцията. Важно е да се отбележи, че тези паразити не се предават от човек на човек.

Мерки за предпазване от сърбежа на къпещите си

Водата във водоема не е замърсена през цялото време, а само при наличие на инфекция. Последната може да изчезне за 24 часа и да се появи отново през следващия летен сезон, в зависимост от наличието на паразити.

• Старайте се да не се къпете по места, където е имало случаи на сърбеж на къпещите се;
• Не се къпете по места, където има много охлюви и други ракообразни;
• Избръсвайте се с кърпа веднага след излизане от водата;

Невъзможно е да се заразите с тази инфекция в басейн, поради задължителните изисквания за третиране на водата с хлор.

Алергия към хлора в басейните

Не възниква толкова често, а само ако човек има индивидуална непоносимост към хлора.

Сърбящ дерматит след къпане в море

Появява се в резултат на ухапване на ларва на медуза. Появява се сърбеж, но симптомите отшумяват сами, въпреки това е добре да се използват антихистамини за външно приложение.