Вероятно сте чували за пикочната киселина и за това, че нейните завишени или занижени стойности могат да бъдат опасни и да показват редица заболявания. Тази киселина е един от основните показатели за общото здраве на организма. И въпреки, че може би знаете за съществуването ѝ, малко хора знаят какво точно представлява.

В тази статия ще ви обясним какво е пикочна киселина, какви са нормалните ѝ стойности, причините поради, които може да се промени и как да я контролирате. Има особености и симптоми, които се появяват, когато стойностите на пикочна киселина се променят. Следете ги внимателно, за да потърсите навременна помощ при проблеми.

Какво е пикочна киселина и какви са нейните стойности при здрави хора

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, получаващ се от преработването на химичните съединения в тялото ни – пурини. Пурините са а вещества, които съдържат азот. Те се образуват в черния дроб при протичането на определени процеси, като например е храносмилане. Също така тези т.нар пурини попадат в организма от различни храни и напитки.

В умерени количества пурините са от съществено значение за хората, тъй като участват в ДНК и РНК молекулите. Когато нивата им се повишат обаче това води до по-голямото количество пикочна киселина, с която организмът не може да се справи. Пикочната киселина се изхвърля от организма, благодарение на бъбреците, като се отделя главно чрез урината, но също така се отделя и през стомашно-чревния тракт чрез фекалиите.

Нормалното количество пурини в човешкия организъм, които се превръщат в пикочна киселина е 300 - 400 mg пикочна киселина. Тези пурини, които приемаме допълнителен с храната и напитките също се превръщат в пикочна киселана 300 – 600 mg/ден). При здравите хора, количеството пикочна киселина е около 1 g пикочна киселина в тялото. Нивата ѝ са по-високи сутрин, а повишените или понижените ѝ нива често са признаци на заболявания.

При деца по 14 години за нормални стойности на пикочна киселина се приемат 120-320 µmol/l. За мъжете е приблизително - 214-458 µmol/l, а за жените -  149-405 µmol/l. При хората над 65, нормалната пикочна киселина е около ≤ 500 µmol/l. При жените преди менопауза, стойностите на пикочна киселина са по-ниски.

Причини за промяна на стойностите на пикочна киселина и симптоми

При повишена пикочна киселина, често се съобщава за определени симптоми, които съпровождат състоянието. Най-често срещаният симптом е болката в костите обикновено е свързан с развитието на подагра. Болка и дискомфорт в бъбреците, както и подути и зачервени стави на долните крайници и високо кръвно налягане също се срещат при хората със завишена пикочна киселина.

Причините за повишена пикочна киселина могат да бъдат много, сред тях са левкемия, бъбречна недостатъчност, продължително гладуване, прием на някои лекарства, дефицит на витамин B12, катаболитни процеси при рак. Консумацията на някои храни и напитки също може да доведе до завишени нива на пикочна киселина. Сред тях са прекомерната консумация на червено месо, черен дроб, морски дарове и алкохолни напитки, най-вече бира.

Ниските нива на пикочна киселина се срещат значително по-рядко. Те също могат да бъдат признак на някои заболявания. Причини за това може да са Болест на Коновалов-Уилсън (хепатоцеребрална дистрофия), диети с ниско съдържание на пурини, Синдром на Фанкони, болест на Ходжкин.

За да разберете какви са стойностите ви на пикочна киселина, можете да го направите чрез изследване в лаборатория. Един от начините за измерване на нивата на пикочна киселина е чрез проба венозна кръв. Тя се взема сутрин на гладно, за да се получи най-висок резултат за денонощието.

Друг метод е чрез събирането на 24-часова урина. През този период не бива да консумирате алкохол, за да се отчетата правилни резултати.

Как да контролирате нивата си на пикочна киселина

Ако имате високи стойности на пикочна киселина има някои промени, които трябва да направите за да я контролирате в норма. Все пак не забравяйте да се свържете и със специалист, за да ви каже има ли нужда от допълнителни лечение.

Лекарят ви вероятно освен промяната в начина на живот, ще ви предпише и медикаментозна терапия. Обикновено при проблеми със завишена пикочна киселина се препоръчва спазването на определена диета. Препоръчително е да се намалят храните, които повишават пурините в организма (морски дарове, червено месо). Те се заменят с растителни мазнини и немазни меса.  Избягвайте и подсладени храни и напитки с много захари, хубаво е да консумирате храни, богати на витамин C.

Трябва да се стремите да приемате повече вода и да спрете консумацията на алкохол и да намалите приема на кофеин. Ако страдате то наднормено тегло е хубаво да помислите за редуцирането му, движението и правилното хранене.

Това са част от препоръките, които дават специалистите при този проблем. Освен тях се изписват нестероидни противовъзпалителни средства и медикаменти, увеличаващи излъчването на пикочна киселина), както и такива , които потискат производството на урати. Ако проявите някои или всички от симптомите на завишени или занижени нива на пикочна киселина, не ги подценявайте, а незабавно потърсете лекар, за фа ви назначи нужните изследвания и лечение.