Вертеброгенната цервикалгия е заболяване на шията, което се характеризира с болка, ограничаване на подвижността, хрущене и напрежение на мускулите на шията, световъртеж, зрителни разстройства и вегетативна дисфункция.

Болестта обикновено настъпва внезапно, създавайки немалко неудобства. Свързана е с патологии на шийния отдел на гръбнака.

Най-често причина за цервикалгия са следните заболявания:

• Възпалителни спондилопалоартрии – дискова херния;
• Остеопороза на гръбнака;
• Тумор, травма;

Изследването на пациента се извършва с помощта на рентгенов апарат, понякога се назначава магнитно-резонансна или компютърна томография.

Това дава възможност за узнаване на причините за заболяването.
До възникване на вертебрална цервикалгия водят:

• Увреждане на тъканите на гръбнака от тумори или инфекции;
• Преохлаждане;
• Продължително държане на главата в неудобно положение;
• Работа, изискваща продължителен престой в седнало положение;
• Физическо претоварване на мускулите на шията и врата;

Изследвания на пациента се назначават след анализ на болковия синдром и снемането на анамнеза.
Лекарят установява при какви условия за първи път се е появила болката.

Възможно е да станала резултат от необичайна поза на работа или по време на сън, рязко извъртане на главата.

Освен ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография може да се направи и миелография, електроневрография, а също се използват и други методи за диагностика.

Разновидности

Остра вертеброгенна цервикалгия – отличава се пронизваща болка, причината за която е херния или дегенерация на диск между прешлените, травмирането или пренапрягането му.

Хроничната форма изисква покой, лечебни манипулации и гимнастики.

Ако болковият синдром се разпространява към едната или двете ръце, най-често се касае за цервикобрахиалгия, като болката може да има различен характер – болният не може пълноценно да използва ръката си, тя е ограничена откъм движения, проявява се слабост и изтръпване.

За цервикокраниалгия става въпрос, когато болезнените усещания са предимно в тилната област. Основните симптоми на заболяването са сходни с цервикалгията.

Признаци на цервикокраниалгия:

• Мъчителни болки в главата и шията;
• Болковият синдром се допълва от световъртеж, гадене, слабост;
• Изтръпване на мускулите на горните крайници;

Всичко това в 99% от случаите става причина за дегенеративен процес в шийния отдел на гръбнака – остеохондроза.

Вертеброгенната цервикалгия с изразен мускулно тоничен синдром се явява фактор за образуването на раменно-лопатъчна периартроза, когато се засягат тъканите, които обграждат раменната става.

В отговор на патологичните изменения в шийния гръбначен сегмент у болния се повишава тонуса на раменните мускули и с времето се ограничава движението на рамото.

Симптоми

Основният симптом на цервикалгията е болковия синдром в шията от различен характер – мравучкане, пулсация, пронизваща болка при физическо напрежение. За да извърти или наведе главата си, болният трябва да извърти или наклони цялото си тяло.

Лечение на цервикалгия с консервативни методи

Обикновено лечението на това заболяване предполага използването предимно на консервативни методи.

Конкретните прийоми се определят след диагностиката, в зависимост от ситуацията методиката може значително да се различава в различните клинични случаи.

Към консервативните методи на лечение се отнасят:

• Прием на отпускащи мускулите при спазми миорелаксанти и противовъзпалителни препарати с обезболяващ и нестероиден характер, отстраняващ болката, възпалението и отока;
• Лечебна гимнастика, лечебно-физкултурен комплекс – ключов метод за борба със заболяването;

Народно лечение

За временно притъпяване на болката помага коренът от берберис. Полезни са ваните с горчица, млади брезови листа, морска сол и други билки и растения. Народните средства имат място при лечението на това заболяване, но след одобрението на лекуващия лекар.