В нашия организъм лимфните възли представляват основа на имунната система. С тяхна помощ тялото се самоизчиства от вируси, бактерии, неправилно формирани клетки, например ракови.

По цялото ни тяло са разпръснати повече от стотици лимфни възли, но най-често се възпаляват лимфните възли под мишниците, в срамната област и на шията.

Възпалението на лимфните възли под мишниците обикновено протича на фона на инфекция в организма. Обикновено лимфните възли се връщат към нормалното си състояние, известно време след като се отстрани източникът на инфекцията.

Да предизвикат възпаление могат гъбични инфекции, ракови клетки. Особено внимателно към увеличаването на лимфните възли трябва да се отнасят жените, в случай на поява на подпухване в тази зона жените трябва да се обръщат към лекар за консултация.

Възпалението на лимфните възли под мишницата може да свидетелства за рак на гърдата, в този случай заболяването е най-добре, ако се открие в ранен стадий.

Също за възпалението на подмишничните лимфни възли може да способства бръсненето, тъй като в този случай инфекцията попадането чрез компрометирана кожа.

Използването на дезодоранти при неудовлетворителна хигиена е една от най-честите причини за възпаления на лимфните възли под мишниците днес. Дезодорантите имат свойството да запушват порите, в които са останали бактерии.

Размножаването на микроорганизмите предизвиква възпалителна реакция, на която първи реагират лимфните възли под мишниците.

Задачата на подмишничните лимфни възли се състои в прочистване на организма от възпаления и инфекции. Възпалителният процес в тази област може да говори за заболяване на разположените в близост органи.

Следва внимателно да се отнасяме към възпалението на лимфните възли, тъй като това е първият сигнал, който известява, че в организма не всичко е наред.

В състава на тези лимфни възли влиза съединителна тъкан, благодарение на която се задържа попадането в лимфата на бактерии и вируси.

Ако е започнал възпалителен процес в лимфните възли, означава, че броят на бактерии и вируси, атакуващи организма, съществено се е увеличил.

В този случай лимфните възли започват по-активно да функционират, като е възможно също силно да увеличат размерите си. При притискане, резки движения на подмишнечните лимфни възли болезнено реагират.

Причини за възпаление на лимфните възли под мишницата

Към основните причини за възпалителната реакция в тази област са най-често – простудни заболявания, онкологии, инфекциозни заболявания, заболявания на млечните жлези.

Ако организмът е напълно здрав, човек не усеща лимфните възли. Тяхната чувствителност нараства при възпалителен процес, който протича в организма.

Често възпалението възниква на фона на фурункулите, трофически язви, тромбофлебит. За увеличението на лимфните способстват различни заболявания на устната кухина – кариес, парадонтит, а също тонзилит и ангина.

Лечение на възпаление на лимфните възли под мишниците

На първо място е насочено към отстраняване на източника на инфекцията. В ранните стадии на развитието е необходим покой.

Препоръчителни са физиотерапевтични процедури – лекарствена електрофореза, ултразвукова терапия и пр., а също и нанасянето на противовъзпалителни мехлеми и компреси.

С добър ефект е хлоретил, който при впръскване предизвиква изтръпване на кожата. Обикновено след няколко сеанса възпалителните процеси спират.

В съчетание с този метод, се прилага и нанасянето на възпалените участъци на вазелин, хепаринов мехлем или троксавазин.

Най-добре е антибиотици да се приемат в ранния стадий на заболяването, за да се забави възпалителната реакция.