Хемороидите са крайно неприятно заболяване и тъй като се появява в интимната област на ануса, не сме свикнали да говорим открито за него.

А то мъчи много хора - бременни, жени, мъже, независимо на каква възраст.

Дали знаем всичко за хемороидите, какви видове са, какво ги причинява и как можем да се отървем от тях?

Хемороидите са два типа:

Външни хемороиди

Първите симптоми на хемороиди са болките в зоната на ануса и ректума. Ректалните болки възникват предимно от появата на външни хемороиди.

Голямо количество кръв може да се насъбере под кожата, като образува твърдо топче, наподобяващо бучка. Обикновено засегнатото място е много чувствително. Това се нарича съсирек на хемороиди. Също така можете да забележите ивици кръв, отпечатани по тоалетната хартия, след като сте ходили по голяма нужда.

Вътрешни хемороиди

Най-често срещаният симптом за възникване на вътрешни хемороиди, от който пациентите се оплакват, е ректалното кървене.

Може да забележите алена кръв в тоалетната чиния, след наличието на нормална дефекация. Кръв също така може да се вижда по повърхността на изпражненията.

Други симптоми на вътрешните хемороиди могат да включват: сърбеж, дразнене на кожата, дискомфорт, болка и ректално кървене. Сърбежът е често оплакване, защото около вътрешните хемороиди често се просмуква слуз, която може да раздразни кожата на ануса.

Големите хемороиди, изпъкнали от ануса, също могат да отделят слуз, което води до леко дразнене. Често дискомфорт може да се усети веднага след изхождане, когато имате желание да изпразните червата още един път.

Това е така, защото изпъкналите хемороиди в крайната част на дебелото черво (анален канал) дразнят кожата, а колкото по-големи са хемороидите, толкова по-голяма е и болката.

Ето и някои други причини, поради които изпитвате анален дискомфорт. Повечето вътрешни хемороиди не са болезнени. Но големите от тях, които са силно изпъкнали от ануса, могат наистина да се превърнат в неприятен проблем.

Особено ако се подуват и са притиснати от мускулите, които контролират ануса. Силната болка в тази зона може да бъде признак, че кръвоснабдяването на хемороида е откъснато (заклещен хемороид). В такъв случай ви е нужно незабавно, спешно лечение.

Ректалното кървене и болката в края на дефекацията също са симптоми на рак на дебелото черво, ректума и ануса. Хората, които имат тези симптоми, особено тези, които са около 50-тата си годишнина или дори по-възрастни.

Застрашени са хора, които имат фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, те трябва веднага да се обърнат към своя лекар.

Има различни начини за лечение, които не включват хирургична намеса, чрез които можете да се избавите от хемороидите. Единият от тях е да спазвате определена хранителна диета.

Започнете с това да вкарате цитрусови плодове в своя хранителен режим, пълнозърнести храни, банани и ягоди. Те ще помогнат на вашето тяло да се пребори с неприятеля и да го държи далеч занапред, тъй като всички тези храни са богати на фибри.

Ако все пак имате непоносимост към тези храни, спокойно можете да си закупите пектин от близката аптека. Също така можете да добавите зърнени храни и семена към диетата си, които са доста удачен избор, защото се връзват добре с почти всичко, а комбинирани с вкусна закуска, можете лесно да избегнете вкуса им, ако той не ви се нрави.

Друг проблем, при който възникват хемороидите, е дехидратацията на организма, Специалистите препоръчват да максимизираме дневния си прием на течности, колкото се може повече, като, разбира се, се набляга на вода.

Признак за това, че организмът ни е достатъчно хидратиран, е нашата урина. ако е светла на цвят или дори прозрачна, това е добър знак, че тялото ни получава необходимото количество течности.