Съвременният ритъм на живот на много от нас просто не ни остава време и сили за интимни отношения, а понякога дори и да си помислим за такива.

Доколкото стресът и умората влияят въздействат неблагоприятно върху организма на човека.

Според данни от няколко статистики, при всеки шести представител на мъжкия пол възниква сексуално желание едва по няколко пъти седмично, като на този показател непосредствено въздействат силната умора или пък стреса.

Тези въпроси вълнуват мъжете, отколкото различните заболявания, неудовлетворението от интимната партньорка или проблемите в семейните отношения.

Някои мъже използват интимните контакти като освобождаване на стреса след тежък работен ден, но други пък напротив се затварят в себе си.

При нежния пол обикновено понижаването на сексуалното желание обикновено е свързано с възможни хормонални изменения, раждане на дете и съпровождаща се с това умора, възникваща в процеса по грижата за него.

При менопауза или кърмене се наблюдава понижаване нивата на естрогена.

Проведени изследвания за влиянието на стреса

Стресът пречи на интимния живот, но и липсата на сексуални контакти може да предизвика сериозно вълнение и цялостно неудовлетворение от живота.

А когато пък сексът е твърде много, то тогава се стига до нежелание за работа. Затова учените се опитват да намерят компромис.

Вече отдавна е известно, че стресът създава проблеми в интимния и личния живот на всеки.

А данните от едно социологическо изследване показват, че разреждането на половите контакти увеличава вероятността от възникване на стресови състояния.

С какво се занимават хората, лишавайки се от интимната наслада? 46% от жените и 45% от мъжете за компенсация насочват всички свои сили към работата или заниманията със спорт.

Но наред с това само малък процент от запитаните, на които сексуалните отношения не им доставят удоволствие насочват своята енергия към други области.

Ръководителят на проекта Theratalk, в рамките на който се провеждало изследването, изказал мнение, че от една страна стресовото напрежение затормозява интимните отношения, а от друга пък недостатъчното количество сексуални контакти превръща животът в постоянен стрес.

Резултатите от изследванията, проведени от специалисти на една от най-големите фирми за презервативи показват, че най-много проблеми в интимната сфера хората, които живеят в развитите държави.

Върху качеството на интимния живот огромно влияние оказва недостигът на време и постоянните стресови ситуации, възникващи в работата, по пътя към нея, в магазина и т.н.

66% от запитаните жители на Германия изказали положително мнение за секса и неговата роля в живота на човека, посочвайки, че доброто настроение и здравето пряко зависят от интимната близост.

Но според изнесените данни от немски медии Германия заема едва 13-то място по брой на привържениците на интимните контакти. Данните от проучването показват, че най-големите почитатели на секса са в Бразилия, Полша и Гърция.

Съвместимост на стреса и секса

В повечето случаи напрежението се отразява върху това, че мъжете не изпитват нужда да бъдат интимни с партньорките си.

Дори ако страстта към нея не е угаснала, то могат да възникнат проблеми с ерекцията, поради тревогите, с които се съпътства работата. Медитацията, масажите или другите отпускащи техники спомагат за решаване на проблема.

Затова сексолозите съветват да се настроите на положителна вълна. По-често да обръщате внимание един на друг. А в интимната сфера по-често да проявявате изобретателност.