Знаете ли какво е секссомния?

Оказва се, че точно както хората могат да ходят и да се хранят по време на сън могат да правят и секс. Състоянието се нарича „секссомния“ и се появява като атипично сексуално поведение по време на сън. Според резултатите от изследване през 2010 г., в което участват 832 пациенти с нарушена функция на съня се оказва, че 7,6% от участниците са с поставяна диагноза секссомния.

За първи път състоянието се идентифицира през 90-те години, но по-детайлни проучвания са публикувани през 2003 г. в канадски вестник по психиатрия. В него този тип нарушение на съня се отбелязва с термина „парасомния“.

Сладки сънища

Говорейки за сън и секс мъжете определено имат предимство. Според проучване, когато жените сънуват имат повече кошмари, в сравнение с мъжете, които по-често преобладават сънища със сексуални мотиви. В проучването са взели участие повече от 200 мъже и жени на различна възраст.

Според резултатите кошмарите на жените може да се разделят на три категории: страшни сънища (с преследване или заплахи за живота), загуба на любим човек и объркани сънища. Когато дамите имат еротични сънища сексуалните им фантазии включват предимно целувки, докато в подсъзнателните мисли на мъжете се акцентира върху самия акт.

Каква е причината за сънливост след секс?

Тенденцията мъжете да заспиват след секс може да се обясни чрез науката. След скорошно проучване става ясно, че след като мъжете достигнат до оргазъм, мозъците им освобождават смесица от химикали, включително и пролактин, който е причина за сънливост при животинските видове. Учените провеждат тестове с животни, на които инжектират допълнително количество пролактин и установяват, че той е причината за тяхната сънливост.

Сексът също може да доведе до пристрастяване

Според учените сексът също може да доведе до пристрастяване, подобно на алкохола и цигарите. Учените наричат това състояние „хиперсексуално разстроиство“ и го определят като анормално сексуално поведение. Според тях дори честото гледане на порнография може да се дефинира с този термин.

Въпреки че малко хора смятат тази зависимост за сериозно психично заболяване, учените подчертават, че трябва да се вземе под внимание, понеже хората в подобно положение не могат да контролират сексуалните си пориви, а често не обмислят последствията, които са пагубни за семейните отношения и работната среда.

Зависимите използват сексуалната активност, за да се справят с проблеми от ежедневието или натрупан стрес, което пречи на способността им да овладеят емоциите както всички други хора.

Алкохол и секс – добра или лоша комбинация?

Много представители предимно от мъжки пол смятат, че консумацията на алкохол преди секс ще подобри половия акт, понеже ще намали задръжките. Изследването, описано подробно в списание „Addiction“ през януари 2012 г. показва, че по-голяма част от участниците, които са консумирали алкохол имат по-висока готовност правят секс без предпазни средства. Изследователите отбелязват, че практикуването на подобни сексуални контакти са причина за предаване на животозастрашаващи болести като HIV (СПИН). Въпреки предупрежденията на учените за този риск, заболеваемостта с HIV в повечето страни е доста висока.

Употребата на забранени вещества може да бъде причина за рисково сексуално поведение. В изследване, публикувано в „Pediatrics & Adolescent Medicine“ са участвали мъже, които са имали сексуални отношения с хора от своя пол. Участниците съобщават, че са употребявали метамфетамин и това е причина за липса на контрол и рискови контакти с HIV-инфектирани или инжектиране на наркотици със заразена игла на спринцовка.

Още любопитни факти за секса четете в Lechenie.bg