Белгийски учени установили защо израсналите на село деца по-рядко страдат от астма и някои видове алергии – бактериите, обитаващи въздуха във фермите предизвикват лека възпалителна реакция в тъканите на белите дробове лека възпалителна реакция, която впоследствие предпазва този орган от астма.

Експериментите всъщност са ново доказателство на хипотезата за вредата от хигиената за имунната система на човека. Резултатите са представени в списание Science.

Отдавна е известно е, че прекаралите ранното си детство на село значително по-рядко страдат от алергии и астма. Някои учени смятат, че причина за тази устойчивост е изобилието на ендотоксини – елементи от клетъчната мембрана на грам-отрицателните микроорганизми, попадащи в околната среда след тяхната смърт, в селския въздух.

За да проверят факта на защитното действие на ендотоксините /които също се наричат липополизахариди/, белгийските изследователи провели експеримент върху мишки. 2 седмици те въвеждали тези молекули в носната кухина на гризачи на възраст от 6 месеца до 1 година.

След това мишките трябвало да дишат въздух с висока концентрация на домашни кърлежи –акари. Обработените с ендотоксини животни се оказали неуязвими пред астмата, същевременно гризачите от контролната група манифестирали мощна алергична реакция, а също и се разболели от астма.

При контакт с домашните кърлежи „закалените“ с ендотоксини епителни клетки на белите дробове образували значително по-малко количество противовъзпалителни цитокини и свързаните с последните дендритни клетки – важно оръжие на имунната система.

Също се установило, че ключова роля там играе ензимът А20. Ендотоксините не успявали да осигуряват защита от астма на мишките, които не могат да образуват този ензим.

Аналогични резултати били получени, когато на мишките били въведени не ендотоксини, а прах и тор от фермите, съдържащи не само липополизахаради, но и други частици от бактериите, гъбичките и растенията.

Накрая, сред 500 изследвани от учените деца, живеещи в селските райони алергии и астма 5 пъти по-често се установявали при тези, в чиито организъм активността на ензима А20 се оказвала занижена, поради генна мутация.

По-рано привържениците на хипотезата за вредата от хигиената смятаха, че състоянието на въздуха въздейства непосредствено на цитотоксичните Т-лимфоцити на имунната система.

Но сега се установява, че ендотоксините „влияят на случващото се в клетките на белите дробове. Контактът с естествената среда в ранна възраст позволява „охлаждането“ епитела – за да се научи да различава опасните молекули от безвредните“, - отбелязва ръководителят на изследването пулмологът Барт Ламбрахт.

Като заключение от резултатите от новото изследване за българските условия може да се препоръча на родителите при всяка възможност да водят децата си на село и то от най-ранна детска възраст, където да бъдат постоянно в контакт с естествената природна среда, за да могат да децата им да пораснат здрави и без да имат проблеми с алергиите до края на живота си.

От екипа на Lechenie.bg препоръчваме на младите хора, които планират скоро да имат деца да не загубват контакта си с естествената си среда, за да могат да отгледат едно здраво поколение, като не го лишават от най-ранна възраст от достъп до природата.

Освен това пребиваването на децата в селските райони е от изключително значение за нормалния растеж и развитие на тяхното развитие. Например в проведено в България изследване е установено, че момчетата от селските райони имат по-голям полов член от децата в града към 19-годишна възраст.