В две предишни статии ви разказахме за основните причини, които влошават плодовитостта на мъжете. Има още няколко фактора, които ги отдалечават от момента да станат бащи.

Мъжете също имат биологичен часовник, но плодовитостта им се понижава в много по-късен етап от живота.

„При мъжете над 50 г. е налице понижаване на нивата на тестостерон, които оказват влияние върху функцията на сперматозоидите“, казва Робинс. С течение на времето се появява спад в броя на здравите сперматозоиди и движението им. По-възрастните мъже могат да са изложени на увреждане на ДНК в спермата им. Тези промени означават, че са необходими повече усилия за една двойка, за да имат бебе.

С напредване на възрастта при мъжете се увеличава рискът от генетични аномалии в тяхната сперма. Изследванията показват, че при децата на по-възрастните мъже се увеличава възможността за аутизъм, шизофрения или синдром на Даун.

Спрете пушенето

Пушенето е свързано с намаленото качеството на спермата. Изследванията показват, че при мъжете пушачи се понижава броя на сперматозоидите и се понижава движението им. Според Американската асоциация по репродуктивна медицина: „Те имат по-голям брой необичайно оформени сперматозоиди.“

Пушенето може да понижи способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка. И това са само част от причините, поради които трябва да предприемете важни стъпки за отказване на цигарите.

„Бъдещите бащи трябва да избягват употребата на марихуана или наркотици, включително анаболни стероиди за бодибилдинг, понеже проучванията показват, че тези вещества се отразяват негативно върху производството на сперматозоиди“, казва Робинс.

Намалете употребата на алкохол

Много жени спират приема алкохол, когато искат да забременеят и това е отлична възможност техните партньори да използват момента да намалят консумацията на бира, алкохол и алкохолни ексцесии. Научните изследвания установяват, че повишената консумация на алкохол при мъжете понижава количеството и качеството на спермата. Когато една двойка се опитва да зачене, мъжете трябва да ограничат алкохола до ниски или умерени количества.

Водете здравословен начин на живот

„Околната среда също може да има негативни последици за репродукцията при мъжете. Ако работа ви е свързана с токсични химикали като тези при химическо чистене и печат, пестицидите в селското стопанство или тежките метали в индустриалните работни места, това ще окаже негативни последици върху мъжката плодовитост“, съобщават от Американското дружество по репродуктивна медицина.

Едно малко проучване показва, че употребата на лаптопи, които се поставят върху краката увреждат сперматозоидите и понижават подвижността им. Тези заключения, според Робинс не са достоверни. „Не е ясно колко време са прекарали мъжете в непосредствената близост на устройствата до тестиси им“, обяснява той. „Освен това не става ясно дали причините се дължат на топлината, или са резултат употребата на безжична връзка.“

Няколко проучвания показват, че съхранението на мобилен телефон в джоба на може да се отрази на броя на сперматозоидите. Според Робинс изследванията не могат да докажат тази констатация.

Боксерки или слипове?

„Не са проведени достатъчно изследвания, които да установят дали слиповете, или боксерките подобряват шансовете за забременяване. Въпреки че избора на бельо може да повлияе на температурата на скротума и да понижи качеството на спермата, повечето изследвания не показват разлика между двата вида бельо и тяхното въздействие върху мъжката плодовитост“, казва Робинс.

Пазете се от топлина

Честите посещения и дългия престой в горещи вани, сауни и парни бани могат да увеличат температурата на скротума и да понижат броя на сперматозоидите и качеството на спермата. Според Робинс излагането на топлина няма постоянно въздействие върху сперматозоидите. Броят на сперматозоидите може да се понижи временно, но бързо да се възстанови нормалното им състояние до няколко месеца.