Един от най-нашумелите трендове по отношение на грижата за тялото ни е кето режимът. Може би всеки е чувал за ограничаването на въглехидратите, за сметка на протеина. Но всъщност този режим е много повече от това.

Днес ще ви представим малко по-конкретна информация за тази диета и ще ви запознаем с ползите и вредите от спазването му.

Какво е “Кето”?

“Кето” произлиза от състоянието, в което навлиза тялото, когато спазваме стриктно режима- кетоза. Кетозата представлява метаболитно състояние, при което тялото, ограничено от въглехидратите, започва да използва мазнините като гориво.

След намаляване на ежедневния прием на въглехидрати, количествата глюкоза и инсулин намаляват. Тялото започва да изгаря мазнини, а черният дроб превръща мазнините в кетони.

За разлика от мастните киселини, кетоните могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера и да „захранят“ мозъка при нужда.

Какви са основите на този режим?

За момента, съществуват 4 вида кетогенни режими:

  • Стандартен кетогенен – Приемът на храна се разделя на 75% мазнини, 20% протеини, 5% въглехидрати;
  • Високо-протеинов кетогенен – Вариация на стандартния режим. Съотношението на консумираните макронутриенти е 60% мазнини, 35% протеини и 5% въглехидрати;
  • Цикличен – По време на този режим, спазващите го имат „кетогенни“ дни и дни, в които консумират голямо количество въглехидрати;
  • Насочен – Този режим позволява по-висок прием на въглехидрати само в тренировъчни дни.

 Какво да напазарувам преди да започна режима?

Препоръчваме ви преди да започнете кетогенен режим да се консултирате с диетолог или специалист в областта, който да ви изготви, подходящ за вас, режим. Той ще ви насочи и към подходящи хранителни добавки.

Все пак, е добре да се подготвите с някои основни познания, относно кето диетата, а защо не, да започнете постепенно да вкарвате в обичайното си меню, някои от по-долу изброените храни:

  • Меса – Бекон, шунка, пържоли, червено месо, пилешко;
  • Други животински продукти – Яйца, масло, сметана, моцарела, чедър, козе и синьо сирене;
  • Здравословни масла
  • Ядки и семена – Бадеми, орехи, семена от тиква и лен, чиа;
  • Авокадо;
  • Зелени зеленчуци, домати, лук, чушки;
  • Мазни риби – Сьомга, риба тон, скумрия.

 От какво ще трябва да се огранича?

  • Зърнени храни и нишесте;
  • Повечето плодове, с изключение на ягодите;
  • Бобови растения;
  • Алкохол и безалкохолни напитки със захар;
  • Нискомаслени и диетични продукти, които често имат захари;
  • Картофи, пащърнак, моркови.

 Кога трябва да се избягва „кето“?

  • При бременни и кърмещи жени;
  • При диабет;
  • При хора, страдащи от синдром на раздразненото черво или хроничен запек.