Невралгията е медицинско състояние, свързано с появата на краткотрайна, рецидивираща болка в дадена част на тялото или по някой специфичен нерв. Невралгията не е заболяване, а по-скоро е симптом на засягане или увреждане на някой от нервите в човешкото тяло.

Болката от състоянието е изгаряща и пронизваща и може да ограничи част от дейностите, които обикновено извършват в ежедневието си засегнатите пациенти. В тази статия сме ви подготвили малко повече информация за състоянието, симптомите му, причините за поява и лечението, което се предприема, за да може да различите болката при невралгия и да вземете съответните мерки.

Какви са симптомите при невралгия, кои хора може да засегне и от какво се причинява

Болката при невралгия не се дължи на стимулация на болковите рецептори на хората и поради тази причина не се влияе от болкоуспокояващи медикаменти. Болката при състоянието се дължи на промяна в структурата или функцията на дадени нерви, поради заболяване или компресия на нерва.

Състоянието може да се случи на всеки човек в даден момент от живота, като обикновено епизодите на болка са кратки и често преминават за няколко дни. По-застрашени от невралгия са възрастните хора, а невралгията, която могат да изпитат е от различни видове.

Видовете невралгия, които различаваме са невралгия на лицевия нерв, невралгия на троичен нерв, при херпес зостер и интеркостална невралгия. Всеки вид невралгия засяга различни нерви и различни части на човешкото тяло. Херпес зостер е най-често срещаната форми на невралгия. Болката при тази невралгия може да се задържи дълго време, особено ако засяга областта на лицето.

Симптомите, които усещат хората, страдащи от невралгия а свързани с локализирана болка, която е изгаряща или пронизваща. Засегнатата част от тялото става чувствителна на допир и при всяко притискане болката се увеличава. Също така могат да са налице мускулни спазми в засегнатия участък.

Причините за появата на невралгия могат да не се установят точно, но много често е свързана с определени фактори, сред които най-вече възпаление на нерв. Когато се възпали нерв, се получава т.нар нервит, а причините за нервита са различни инфекции, развиващи се в близост до нерва, натиск или увреда на нерва, сифилис, диабет или множествена склероза или херпес зостер. Често невралгия се получава в следствие на счупени кости, ишиас или туморни процеси, защото или натиск и увреда на нерви при тях.

Диагноза и лечение

Диагноза на пациентите с невралгия се поставя след посещаването на специалист невролог. Той ще направи оценка на симптомите ви, ще огледа засегнатата зона и на базата на състоянието ви, вероятно ще ви назначи някои процедури.

Процедурите, които се правят целят да изключат или да потвърдят инфекции или заболявания. Сред тях са пълна кръвна картина, електромиография (ENMG), чрез която да се прецени степента на увреждане на нерва. Правят се и рентгенова снимка, за да се изключат или установят фрактури, както и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), когото има съмнение за тумор, притискащ нерв.

Когато неврологът ви установи причината за невралгия, на базата на индивидуалното ви състояние и особености, той ще ви назначи конкретно лечение. Лечението, включва използването на различни медикаменти, насочени към причинителя на болката и към успокояването на симптомите. Често се предписват и витамини от група B. Може да ви се назначи и допълнителна терапия, като физиотерапия, балнеолечение или друг тип терапия, за да се възстановите напълно.

На някои от пациентите им се изписват и антидепресанти, а в малка част от случаите може да се стигне до хирургична намеса за лечение на невралгия. За лечение на състоянието се използват и алтернативни методи, като акупунктура и медитация.

Невралгията е състояние, което ако не се лекува може да доведе до значително намаляване на качеството на живот. Важно е при симптоми на невралгия да потърсите навременна помощ и да се обърнете към специалисти, които ще ви осигурят подходящо лечение.