Салмонелата представлява инфекциозно заболяване. Може би повечето от нас сме чували този термин, но не сме наясно какво представлява.

С днешната статия решихме да насочим вниманието към тази опасна инфекция, защото информираността е най-добрият приятел на нашето здраве.

Какво представлява инфекциозното заболяване?

Салмонелозата е заразна токсикоинфекция, от която боледуват домашни и диви животни. Най-честите причинители на заболяването са Salmonella enteritidis и Salmonella typhi murium. Тези бактерии живеят най-добре между 10 С и 40 С и са широко разпространени в природата.

Как се предава инфекцията?

Попадналите в организма на животното салмонели се размножават и отделят вещество (ендотоксин), което причинява отравяне на организма. Най-честата причина за заболяването е неправилното съхранение и недостатъчната термична обработка на животинските продукти.

Освен чрез консумиране на заразени продукти, човек може да се зарази и от водата – общи басейни и незащитени водоеми, например.

При контакт с болно животно или с друг човек, заразен със салмонела, инфекцията също може да бъде предадена.

Установено е, че голяма част от преболедувалите кучета остават трайни заразоносители, тъй като не успява изцяло да се освободи от вредните микроорганизми.

Симптоми

Има различни форми на салмонелоза: стомашно-чревна, дизентерийно-подобна, тифоподобна, грипоподобна, септична или субклинична.

Болестта започва внезапно и често се бърка с обикновен вирус или грип. Започва с висока температура, гадене, повръщане и диария.

Болният изпитва остра болка в корема, силно главоболие и болки в мускулите. Изпражненията променят цвета си и миризмата си, примесени са с кръв и слуз.

Изброените по-горе симптоми са характерни за стомашно-чревната, дизентерийната и тифоподобната. При грипоподобната форма, освен тези симптоми, болният може да има и зачервено гърло.

Септичната форма е най-тежка. Симптомите са тежки и остри. Образуват се огнища на заразата в различни органи на тялото. Подобни огнища се образуват в сърцето, черният дроб, централната нервна система и костите.

Може да се появят и усложнения, като менингит, отит и пневмонии. Тази форма на заболяването се лекува трудно.

Субклиничната форма е изключително коварна. Обикновено засегнатите са преносители на заразата, тъй като липсва всякаква симптоматика. Открива се, най-често, чрез изследвания за антитела.

В следствие на симптомите възниква тежка дехидратация, остра бъбречна недостатъчност, абцеси на черния дроб и др.

Още при първи симптоми е важно да се обърнете към лекар и да се изследвате!

Как да се предпазим от инфекцията?

- Важно е да извършваме достатъчна термична обработка на месото и яйцата, които приготвяме;

- Проверявайте внимателно срока на годност на всички животински продукти;

- Не пийте вода от неохраняеми и нерегулируеми водоеми;

- Консумацията ня яйца и продукти, съдържящи яйца през лятото в заведенията не е препоръчителна.