След 30-годишна възраст, много жени започват да наблюдават все по-внимателно лицето си и да пробват какво ли не, за да предотвратят признаците на стареене. За съжаление обаче, каквото и да правим ние жените природата няма как да се победи напълно.

Решихме да ви запознаем с някои подробности около този козметичен дефект и да ви помогнем да забавите появата им и да направите кожата си по-красива.

Защо се появяват бръчките

Структурата на кожата се променя с напредване на възрастта.

Колагенът, еластинът и хиалуронова киселина в кожата ни естествено започват да намаляват, а с това се променя и структурата на самата кожа.
Младата кожа  прилича на тухлена стена: симетрично организирана дермална тъкан с и много колаген. Изглежда равномерна и е стегната и еластична.

С течение на времето влияние върху външния ни вид оказват някои вътрешни и външни фактори:

Вътрешни фактори са естественият или биологичен процес на стареене, предопределен от нашите гени

Външни фактори са фактори на средата, които причиняват оксидативен стрес за клетките ни

От около 25-годишна възраст е установен спад от 1% на година в нивата на колаген.
В резултат на понижените функции на кожата ни и промененият ѝ състав, с времето тя започва да става все по-суха. Смята се, че основен „виновник“ за това е хиалуроновата киселина, произвеждана в кожата. Това вещество е свързано с хидратацията на кожата, „обгръща“ клетките, като придава на кожата младежки, гладък вид. Пониженото му количество води до загуба на плътност и еластичност и върху кожата

Какво влошава образуването на фините линии и бръчките и как да се редуцират признаците на остаряване

Няма как напълно да предотвратим появата на бръчки. Това, което можем да направим обаче е да забавим образуването им чрез някои, не толкова сложни, действия:

 • Стремете се да се подарявате повече почивки в планината

Замърсяването предизвиква освобождаването на свободни радикали и ускорява оксидативния стрес върху кожата. Ако сме жители на голям град е трудно да избягаме от мръсния въздух, но повече време сред природата би се отразило чудесно на кожата.

 • Пазете се от слънцето

Счита се, че прекомерното излагане на слънце е най-големият враг на кожата ни. Освен, че изгарянето и липсата на слънцезащита могат да доведат до развитие на злокачествени образувания, слънцето изсушава кожата и я прави по-слонна към преждевременно остаряване. Затова е добре да прилагате качествен слънцезащитен крем през цялата година и, по възможност, да носите шапки в горещите дни.

 • Стоп на пушенето
  Свободните радикали увреждат структурата на кожата и допринасят за общите признаци на стареене, включително бръчки. Цигарите са един от източниците на тези „злини“.

Никотинът и другите химикали в цигарите увреждат колагена и еластина в кожата.

 • Хранете се здравословно
  Определени храни, най-вече плодове и зеленчуци, са богати на антиоксидант, чрез което намалят риска от преждевременното стареене. Храните богати на Омега-3, като ядките и рибата, също се отразяват добре на кожата ни.
 • Наспивайте се

Сигурно сте забелязали, че когато сте се наспали, кожата ви сияе. Чрез съня организмът ни се възстановява, което означава, че и кожата ни го прави.

 • Слагайте фондьотен или СС крем

Макар, че някои хора твърдят, че грима влошава състоянието на кожата, качествените продукти могат да подобрят външния ни вид и да предпазят от вредните влияния на околната среда. Продуктите за изравняване на тена, често се произвеждат така че да предпазват кожата ни от слънцето и да я предпазват от замърсявания. Имайте предвид, че това се отнася само за качествената козметика, затова е добре да се допитате до дерматолог.

 • Процедури срещу бръчки

Надали има жена, която да не е чувала за ботокса. Ботулиновият токсин (ботокса) парализира част от мимическите мускули, чрез което се „спасяваме“ от бръчките породени от израженията на лицето ни.

Дермалните филъри също се препоръчват, тъй като те увеличават обема на кожата и запълват бръчките.

Това са само 2 от най-разпространените и ефикасни интервенции, като разбира се съществуват много други процедури и хирургични интервенции. Те могат да са ефективни само, ако са направени от дерматолог.

Кои са местата където се появяват фините линии и бръчки и защо

С времето фините линии се появяват по цялото лице, но обикновено в началото са видими само на определени места по лицето:

 • Под очите

Фините линии около очите са първите видими признаци на стареене на кожата и са известни като „пачи крак” или „линии на смеха”. Това е така, защото кожата в тази област е по тънка и  по-предразположена към появата на линии от останалата част на лицето.

 • По челото

Може да забележите появата на хоризонтални линии и бразди между веждите. Това са „мимическите бръчки” и още от ранна възраст се забелязват с при промени в изражението. С течение на времето стават по-дълбоки. 

 • Около устата и носа

Наричани са още назолабиални гънки. Появата на тези бръчки може да е свързана със загуба на обем, тъй като те са и признак на отпускане на кожата. 

Освен това появата на тези фини линии се дължи и на всички мимики, които извършваме чрез мускулите около устата.