Вагиналните проблеми представляват ужасен дискомфорт за страдащите и рядко се говори за тях. Често жените избират да не посетят лекар и да не споделят своите симптоми, поради това, че проблемът е интимен.

Това обаче е огромна грешка, която може да прерасне в проблем, засягащ и други органи в нашето тяло. Днес, ще обсъдим една от най-често срещаните инфекции, засягащи половите органи и ще ви дадем съвети как да се справите с нея.

Какво представлява кандидата и какви инфекции предизвиква?

Кандида всъщност се нарича бактерията, предизвикваща различни гъбични заболявания, обединени под името Кандидоза. Най-разпространеният вид гъбички са Candida Albicans.

Инфекцията засяга, най-често, влагалището и стомашно-чревния тракт, но е възможно да се разпространи и на други места по тялото.

Основните видове кандидоза биват:

  • Орална – Среща се при новородени, които са се заразили през родовия канал. Може да възникне и при възрастни, вследствие на заболявания като диабет, анемия или злокачествени заболявания в напреднал стадий.

Кандидозата може да се развие и след продължителен прием на имуносупресивни медикаменти, кортикостероиди или антибиотици.

Предразполагащ фактор е дефицитът на някои витамини от група В и желязо.

Симптоми на орална кандидоза са: обложен и зачервен език, кървене, отток и комисури, локализирани зад устните.

  • Генитална – Тази вагинална инфекция, обикновено, не се свързва с полово предаване. Смята се, че може да се развие, поради недобра хигиена или дисбаланс във влагалищната флора, вследствие на прекомерна хигиена.

Симптомите на този вид кандида са: зачервяване и сърбеж, парене при уриниране и наличие на млекоподобен секрет, който се счита за първия признак на заболяването.

  • Чревна – Размножаването на Candida albicans се контролира от полезните чревни бактерии. Когато балансът на чревната флора се наруши, организмът става неспособен да контролира размножаването.

Състоянието може да се влоши и от токсините, които се отделят от гъбичките. Инфекцията се получава поради: отслабен имунитет, химио- или лъчетерапия, прием на широкоспектърни антибиотици, хирургически интервенции, недохранване и др.

Симптомите са: лесна уморяемост, повишена температура, болки в корема, промяна в консистенцията и цвета на изпражненията, диария.

Как се лекува?

На първо място – без самодиагностика и самолечение! Приемът на неподходящи антибиотици и прекомерната лична хигиена могат да влошат кандидозата.

Консултирайте се с лекар, според оплакванията. Ще ви бъде назначено микробиологично изследване. Обикновено се предписват специални антибиотици и се прилагат противигъбични препарати.

Ако се дължи на някои от по-горе изброените заболявания, е важно да се третира самото заболяване, което ще облекчи и ще излекува кандидата.