Мъжете от развитите страни продължават да губят сперматозоиди, до тези изводи стигат изследователи от Швейцария, които изследвали семенната течност на новобранци, постъпващи в казармата.

При 3-ма от 5 качеството на „плувците” е под нормата, а това са млади 20-годишни мъже.

По-мащабни изследвания на мъжката сперма са провеждани вече 2 пъти. В първото анализирали семенната течност на мъже от Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия в продължение на 27 години.

Оказва се, че концентрацията на сперматозоиди при тях се е понижила с 52%, а общото количество на половите клетки в еякулата – с почти 60%.

При мъжете от Азия, Африка и Южна Америка всичко се оказва наред и дори показателите са по-добри от предходните. Какво се случва с мъжкия потенциал през последните години и какви са причините за подобна епидемия?

„Измиране” на сперматозоиди – световна тенденция

Плодовитостта на мъжките индивиди се определя по няколко критерия, и един от тях е количеството на сперматозоидите в 1 мл. сперма и като цяло в порциите еякулат.

Колкото е по-малко, толкова повече намаляват шансовете за зачеване, но проблемът не е само в това.

Понижението на концентрацията на сперматозоидите може да сигнализира за рак на тестисите, аномалии на половата система, нарушение на секрецията на хормони и като цяло това е свързано с по-малката продължителност на живота на мъжете.

Най-неблагоприятна е обстановката в Дания, Норвегия и в Германия. По-добри са резултатите на испанците и на латвийци и естонци.

У нас няма данни от по-мащабни изследвания. Но съществуват предположения, че показателите на спермограмите на повечето българи най-вероятно няма да са по-добри от тези на средните европейци.

На мъжката фертилност през последните години се обръща немалко внимание.

От момента на обявяването на информацията, че при безплодните двойки в почти половината от случаите причината е в мъжа, се появиха повече специалисти – уролози и андролози. И все повече мъже се обръщат към тях.

В Китай също са правени изследвания на качеството на спермата, и се установява, че в началото на 21 век сред донорските проби нормални били 56%, а след 15 години – само 18.

Изглежда тази странна епидемия обхваща цялото земно кълбо, но в някои азиатски държави, в Африка и в Южна Америка подобни явления не са установени.

Засега не е ясно влияят ли на местните мъже някакви специфични или културни фактори, или няма достатъчно данни. Там изследванията на семенната течност започват късно, едва след 1985 г.

Въпреки мащаба на изследвания, с резултатите от тях не са съгласни всички учени.

Според Алан Пейси, андролог от Университета Шефилд, Великобритания, ако ежегодно 20-25 години се изследват по 10 000 юноши на по 18 години, то такива изменения няма да се установят.

Доказателствата за епидемия са все още много малко, за да се разсъждават за причините за изменения.

Какво погубва сперматозоидите

Мъжките полови клетки е възможно да се влияят от огромен брой фактори, както впрочем, и здравето като цяло.

Всичко започва по време на вътреутробното развитие – има условна връзка между пушенето на майката по време на бременност, стрес, болести и прием на някои лекарства.

Основното, което допринася за намаляване на мъжката фертилност, е начинът на живот. Ако на някои причини е трудно да се повлияе, то на повечето провокатори може да се въздейства.

Какво пречи на нормалното зачеване и вреди на сперматозоидите?

  • Хранене – прекаляване със сладко и бързи въглехидрати, предизвикващи хипергликемия; мазнини, особено трансмазнини, и полуфабрикати, а също и палмово масло;
  • Алкохол и цигари – многократно доказвани фактори, влошаващи характеристиките на спермата;
  • Затлъстяване, особено централно от възпалителен тип;
  • Болести на репродуктивната система, патологии, нарушения на функциите на ендокринната система;
  • Стрес и безсъние, ниска физическа активност.

Какво помага на „плувците”

14 седмична диета на ядки

Само 14 седмици, в рамките на които за денонощието трябва да се изяждат по 60 грама орехи и бадеми, подобряват показателите на спермата.

При здрави мъже на възраст от 18 до 35 години, участвали в това изследване, се повишили цяла съвкупност от параметри на спермограмата – брой на живите, на подвижните. Установило се и подобряване на структурата.