Никого няма да учуди новината, че системното преяждане е основната причина за затлъстяването. Но нима наднорменото тегло е единствената „странична реакция“ на безконтролното поглъщане на храна?

Това решили да разберат изследователите на американско медицинско списание. 6 доброволци мъже се съгласили в рамките на седмица да консумират количества храна, чиято енергийна стойност е 6000 килокалории на ден, докато ежедневната норма за тях била 2500 килокалории дневно.

Какво се случило?

1. Инсулинова резистентност

Здравите възрастни мъже 7 дни подред прекарали на дивана, хапвайки пица, хамбургери, печени картофи, подсладени газирани напитки, шоколад и торти.

Всеки от тях качил средно по 4-5 килограма. „Голяма работа“ – ще си кажете вие, и ще сбъркате. Изследване на урината показало, че 2 дни след началото на експеримента се сдобили с инсулинова резистентност – състояние, предшестващо захарния диабет.

Освен, че техните клетки започнали по-трудно да усвояват глюкозата, в организма им заплашително се увеличило количеството на свободните радикали.

Както знаем, именно тези частици предизвикват възпалителни и онкологични заболявания, ускоряват стареенето на кожата, влошават зрението и отслабват имунитета.

При преяждане организма трудно се справя с преработването на захарите и не успява да изхвърли вторичните продукти на метаболизма.

В резултат – уврежда се белтъкът GLUT4, отговарящ за транспортирането на глюкозата, и така се доближаваме до инсулиновата недостатъчност.

1. Всички любители на хапването са диабетици?

Малко да успокоим любителите на изобилните трапези – няколко дни преяждане – класическият пример на новогодишните празници, е недостатъчно за развитието на диабет.

Освен това учените засега не са определили границата, отвъд която инсулиновата резистентност преминава в ендокринно заболяване. Но едно е ясно – колкото повече ядете и по-малко се движите, толкова по-скоро се сблъскате с проблеми.

6000 килокалории е условна стойност. За да доведе организма в преддиабетно състояние, е достатъчно редовно да превишавате дневната доза килокалории с 10%. Тази „последна капка“ може да се окаже малка порция пържени картофи или любимия чай с шоколад.

2. Как да се качват килограми и да се предотврати диабет?

Спортистите, които се опитват да увеличават телесното си тегло с цел трупане на мускулна маса, ще се противопоставят – мускулната маса не се увеличава, ако се употребяват по-малко калории, отколкото се разходват по време на тренировки. Нима желанието на един човек да има тяло на Аполон ще се последва от развитие на захарен диабет?

Спокойствие – необходимото количество енергия и хранителни вещества, могат да се получат и от белтъчна храна.

Именно, поради тази причина когато се спазва тренировъчен режим, се препоръчва да се набляга на млечни продукти, постно месо, протеинови коктейли.

Тестените и захарните изделия, с които са се хранили 6-те мъже, позволяват покачване на теглото за сметка на мазнините – мускули от ядене на торти, за съжаление.

Все пак като допълнение следва да се отбележи, че участниците в експеримента се прекарали 7 дни пред телевизора в ядене единствено на такива храни, които повечето диетолози, са обявили за вредни и препоръчват на хората да се откажат от тяхната консумация.

Никой един от нас, макар и понякога да ни случва да хапваме пица, дюнери и пр., не прекарва целия си ден в седнало положение. Но въпреки това данните от експеримента трябва да ни накарат да се замислим за последствията от преяждането.