5 грешки на човешкия начин на мислене

Познавателните изкривявания – това са грешки в човешкия начин на мислене, един вид логически капани. В определени ситуации ние сме склонни да действаме по определени шаблони, дори и когато мислим, че изхождаме от здравия си разум.

По-долу са посочени тези 11 обичайни логически капани, които ни лишават от обективност.

1. Илюзия за контрол

Хората са склонни да надценяват своето влияние върху събитията, от чийто успешен изход те са заинтересовани. Това явление е било открито през 1975 година от американския психолог Елън Лангър по време на експерименти с лотарийни билети.

Участниците в експеримента били разпределени в 2 групи – хората от първата група могли сами да избират лотарийните билети, а участниците от втората група нямали право на избор.

2 дни преди тегленето на тиража организаторите на експеримента предложили на участниците от 2-те групи да си сменят билетите един с друг с такива от друга лотария с по-големи шансове за печалба.

Очевидно предложението било изгодно, но тези участници, които сами избирали билетите, не бързали да се разделят с тях – сякаш техният личен избор на билета би могъл да повлияе на вероятността за реализирането на печалба.

2. Предпочитане на нулевия риск

Представете си, че имате избор – да намалите малък риск до пълна нула или значително да понижите голям риск. Например, да сведете до пълна нула вероятността от случване на авиокатастрофа или рязко да понижите количеството на автомобилните произшествия.

Какво бихте избрали?

Изхождайки от данните о статистиките, правилен би бил втория вариант – нивото на смъртността от авиокатастрофи е много по-ниско, отколкото показателят смъртност от автомобилни произшествия - тъй като вторият вариант в крайна сметка би спасил много повече човешки животи.

И все пак изследванията показват, че повечето хора избират първия вариант – нулевият риск в която и да е сфера изглежда по-успокоително, дори ако вашите шансове да станете жертва на самолетна катастрофа са нищожно малки.

3. Селективно възприятие

Да допуснем, че вие не подкрепяте въвеждането на генетично модифицираните организми /ГМО/ и дори абсолютно се противопоставяте на подобна промяна. И ако тази тема ви вълнува, вие навярно четете новини и статии за генетично модифицираните организми.

Четейки, все повече и повече вие се убеждавате в своята правота налице.

Но ето тук е уловката – голяма е вероятността вие да обръщате много внимание на новините, подкрепящи вашата гледна точка от аргументите в подкрепа на ГМО. А това означава, че губите обективност.

Тази склонност на хората да отделят внимание на тази информация, която се съгласува с техните очаквания и да игнорират цялата останала, се нарича селективно възприятие.

4. Грешка на играча

Грешката на играча най-често дебне любителите на хазартни игри. Много от тях се опитват да намерят взаимовръзка между вероятността от постигането на желаните резултати от някакво случайно събитие и предишните си резултати.

Най-простият пример е с ези и тура – ако 9 пъти подред се пада ези, повечето хора следващият път ще поставят тура, тъй като според тях твърде честото падане на ези увеличава вероятността от загуба, ако се заложи на него. Но това не е така шансовете остават еднаква – 50 на 50.

5. Илюзията за прозрачността

Вие сте попаднали в ситуация, в която да излъжете е просто необходимо. Но е много на практика на повечето хора им е много трудно да направят това, тъй като те смятат, че ще ги видят или някое тяхно движение ще ги издаде.

Може би ви е познато? Това е илюзия на прозрачността – склонността на хората да надценяват способността на околните да разбират техните истински мотиви и преживявания.