Точно сега по целия свят протичат революционни процеси. И то не политическа – хората за първи път в своята история имат възможност да избират своя начин на живот.

Тези хора, които се намират в пика на социалния прогрес, все по-често стават минималисти. Те разполагат с достатъчно смелост, за да изменят своя живот по такъв начин, че той да стане по прост и по-приятен.

Минимализмът като начин на живот става все по-популярен сред тези, които днес са на 20+ или на 30+ години. Но какво означава това. В действителност, минималистите предлагат да се откажем да се борим за придобиването на вещи и да теглим потребителски кредити.

Те смятат, че е по-разумно да разходваме своето време за срещи с хора и за изграждане на отношения, а не да се опитваме да придобиваме вещи и постоянно да вършим някаква работа, която е необходима, за да си купим.

Да бъде човек минималист е трудно – той трябва постоянно да бъде наясно с това и да напомня на себе си за това, че е нужно да прави излишни покупки. От друга страна, продължаващата вече 6-та година криза в българската икономика е отлично време да се приобщим към този нов култ.

Ползите ще бъдат повече от достатъчно. На повечето от нас постоянно ни се струва, че не ни стига време. Ако работим много, то тогава не би ни оставало време, за да обърнем внимание на семейството си.

А ако винаги успяваме да се приберем вкъщи за вечеря, то тогава нищо не бихме заработили и ще обречем семейството си на бедност. Но всичко е много по-просто – необходимо е да престанем да губим времето си за дреболии, които изобщо не се заслужават.

Ако започнем да разходваме времето си за това, което е най-ценно за вас, животът ще започне да ни струва наистина прекрасен.

Ето още 6 причини да превърнете минимализма в своя основна житейска философия

1. По-малко стрес

Ако по-малко се притеснявате за ежедневието си, това ще ви позволи да се съсредоточите върху важните мисли и задачи в живота ви. Главата ви няма да ви ангажирана с дреболии.

2. Ще имате готовност да поемете предприемачески риск

Колкото по-малко вещи имате, толкова повече ще бъдат свободните ви пари. Това означава, че рано или късно ще ви дойде на ум идея да ги вложите в своя дейност.
Или минимум ще придобиете увереност, че можете да живеете известно време и без работа – желателно около 6 месеца. Кой знае до какви резултати в живота ви може да доведе тази увереност.

3. Ще разберете, че главното в живота – това е любовта

Когато вие имате по-малко вещи и ангажименти, то ще ви остава повече време за семейството ви. И най-накрая ще научите да оценявате своето време.

4. Повече приятели

Минимализмът и умението да се наслаждавате и на малкото в материален план, ще ви направи доста по-достъпни за приятелите. И ще разполагате с повече време за тях.

5. Здраво тяло

Минималистите знаят, че е нужно да се грижат за себе си. И за себе си те винаги отделят време.

6. Повече увереност

Минималистите обикновено не се оплакват от здравето си и умеят да се съсредоточават върху важните неща и лични проекти.