Изпъкналата бенка е доброкачествено новообразувание на кожата. От гледна точка на дерматолозите бенките и белезите по рождение има подобни медицински причини за възникване.

В началния етап на развитието си бенката изглежда като малко петънце с тъмен цвят на кожата. Впоследствие може да остане плоска или да се издигне над нивото на кожата, тоест да стане изпъкнала.

Всичко зависи от местоположението на пигментните клетки. Ако меланоцитите са разположени в епидермиса, горният слой на кожата, бенката ще остане плоска. А става изпъкнала, когато пигментните клетки са разположени в дълбоките слоеве на кожата – дермата.

Причини за изпъкнала бенка

Образува се заради патологични изменения на кожата – разрастване на клетките, в резултат на което се образува израстък или уплътняване на кожата с определен радиус.

Понякога родилното петно може да съдържа пигментни меланин, придаващи му по-тъмен оттенък. Синтезира се при наличие на клетките на меланоцитите, вследствие на въздействие на ултравиолетова радиация.

Следва да се отбележи ролята на меланотропния хормон, който се образува от хипофизата. Затова в процеса на пигментация е активизирана нито една система на организма.

Основни причини са наличие на някои фактори – наследствена предразположеност, ултравиолетова радиация, хормонално нарушение в организма, травми, инфекции и вируси.

Локални причини за дефекти на развитието

Става дума за бенки с вроден характер, които в 60% от случаите са причина за пигментни петна. В този случай изпъкналата бенка се появява в резултат на нарушения на правилното деление на клетките в края на бременността.

В повечето случаи този дефект при раждането е слабо забележим. И едва след 2-3 години новообразуванието се проявява при визуален преглед.

Фактори на наследственост

Към настоящия момент не може да се изключва фактът на възникване на родилните петна поради наследствени патологии на кожата. Туморните новообразувания и белези изначално се кодират в определени гени в молекулата на ДНК.

Това, както е известно, е генетичната верига, която с помощта на хромозомите се предава от деца на родители.

Невуси, възникващи при въздействие на ултравиолетови лъчи

Ръстът на меланоцити в базалния слой на кожата се стимулира под въздействието на ултравиолетовите лъчи. При усилена инсолация количеството на клетките на меланоцитите ще нараства.

Така, при желание за получаване на тъмен тен на кожата, възникващ в резултат на нормалното реагиране на клетките на въздействието на слънчевите лъчи, съществува опасност от патологични изменения на клетките на епидермиса и на дермата.

Появата на такива изпъкнали бенки е присъща за възрастните хора, и обикновено е придобити състояние.

Хормонален фактор

Медицинското наблюдение на пациентите с изпъкнали бенки показва, че хормоните вземат активно участие в процеса на образуване на бенките.

Според резултатите от изследванията било установено, че най-много бенки с придобит характер се появяват при тийнейджъри по време на съзряване на половата система на организма.

Опасна ли е изпъкнала бенката?

Принципно не представлява опасност, и не изисква хирургична интервенция. Повечето хора живеят с невуси през целия си живот без каквото и усещане за дискомфорт. Освен това, на преклонна възраст бенките често изчезват, преобразувайки се в пигментни петна.

Лечение на изпъкнала бенка

Методите са следните:

• Премахване на невуса хирургично – осъществява се с помощта на обикновен скалпел;
• Лечение с помощта на народни средства;
• Профилактични мерки в случай на отказ от премахване;