С калистеника могат да се занимават не само мъже, но и жени, възраст и физическа подготовка. Дори този, който не може да направи нито една лицева опора след 3 месеца редовни и правилни тренировки вижда колко е силен и по-хармонично и издръжливо е станало тялото му.

Какво е това калистеника?

Калистеника – това е система от силови упражнения, в които основно оборудване е телесното тегло. Тази дума е образувана от древногръцките за „красота” и „сила”.

Сега този вид фитнес се нарича уоркаут, бодиуейт, стрийуоркаут. За да тренираме калистеника няма нужда да ходим във фитнес зала, достатъчно е да имаме на разположение лост, или да ходим на спортна площадка с най-прости гимнастични приспособления.

Както и повечето нови неща, калистениката е добре забранено старо. Появява се още във времената на античността.

Тогава се използвала за физическа подготовка на воини и спортисти-олимпийци. Използвала се е и за армейска подготовка в по-късните векове.

Възраждането на интереса към тази форма на тренировки става в наши дни, и за това спомогна и интернет.

Обикновени момчета, живеещи в гета, започнали да пускат в мрежата клипове, в които показвали на улични лостове такива чудеса на владеене на собствените мускулести тела, каквито любителите на скъпите фитнес зали не могат и да сънуват.

Простата и достъпна система на тренировки, която води до поразителни резултати, заинтересовала много хора. И така спортисти и начинаещи във фитнеса започват да практикуват древната система от упражнения.

Предимства на калистениката в сравнение с бодибилдинга са:

  • Достъпен и безплатен – тренировката по калистеника не изисква сложно оборудване и посещение на фитнес зала;
  • На практика пълна липса на травматизъм – укрепване на ставите и връзките върви идеално с нарастване на сложността на упражненията, претоварването е почти невъзможно;
  • Развитие не само на силата, но и на координацията и пластичността – в бодибилдинга се постига само красота и сила на тялото. А калистениката освен това позволява усвояване на ефектни упражнения, които могат да се изпълняват в на практика всякакви условия и да привличат възхитените погледи.

Основни упражнения

Упражнения по калистеника задействат всички мускулни групи и при редовно изпълнение укрепват и развиват цялото тяло.

Ако при тренировка с тежести прогресът в тренировките се постига с увеличаване на теглото на тежестите, то при уоркаута това се случва, заради усложняване на упражненията.

Например, лицевите опори се допуска да се изпълняват от колене или да се поставят ръце на високо. След това може да премине към класически лицеви опори, и постепенно упражнението да се усложнява.

Лицевата опора се прави от пръсти, а след това с вдигнато положение на краката и т.н.

Когато възможностите за увеличаване на сложността на упражнението се изчерпват, а това само да се случи при спортисти от високо ниво, усложненията идват за сметка на увеличаване на тежестите.

Калистениката се базира на 3 типа движения – тяга, набиране и удържане на положение, статика.

Лицеви опори

В съответствие с положението на торса, лицевите опори се делят на 2 вида – хоризонтални и вертикални.

Хоризонталните лицеви опори се изпълняват от почти легнало положение – по корем.

Тялото е изправено в права линия, дланите са на нивото на раменете и с пръстите напред. Когато свиваме ръце, се спускаме, докато докоснем пода с гърди, лактите не се отдалечават от тялото.