Тумор на Бренер е рядко доброкачествено образувание на яйчниците и се открива при 1-2% от жените с образувания на яйчниците.

Възможно е да се открие на всяка възраст, дори при девойки, но най-често диагнозата се поставя на жени над 40-50 години.

Размерите на откритото новообразувание, структурата на което напомня фибром, могат да варират от няколко милиметра до 30 см.

Тези подобни на възли тумори обикновено са със сферична форма, нямат капсули, а сивите и бели тъкани на самото образувание винаги са плътни.

В някои случаи, дори наподобяват камъни. В новообразуванията е възможно присъствието на кисти, които понякога са с големи размери и съдържат слузест ексудат.

Основната опасност на туморите на Бренер е, че дълго време протичат напълно безсимптомно, растат бавно и се проявяват вече в напреднал стадий. В някои клинични случаи, дори и в късните стадии, дори хирургичната интервенция може да не даде ефективни резултати.

И прогресирането на заболяването може да стане причина за смърт на болния, особено ако туморът е злокачествен или с пограничен характер.

Защо възниква туморът на Бренер? Как се проявява? Какви методи и диагностика на лечение се назначават при неговото откриване?

Причини за поява и структура на тумора

При развитие на зародиша от тъканите на първичния бъбрек изтича урина по специфичен проток. Впоследствие при плода от мъжки пол този проток се трансформира в семепровод, а при момиченцата се редуцира.

Вече в зряла възраст тъканите на този редуциран проток е възможно да се изродят в доброкачествено образувание – тумор на Бренер. Но в някои случаи това образувание може да започне своя растеж и от здравите клетки на тъканите на яйчника.

За развитието на тумор на Бренер могат да способстват следните фактори:

  • Вирусни инфекции, прекарани от майката по време на бременността;
  • Чести и тежко протичащи вирусни инфекции, прекарани в детска и юношеска възраст;
  • Ранен пубертет;
  • Присъствие на други тумори;
  • Нарушения на менструалния цикъл;
  • Продължителна консервативна терапия на миома на матката;
  • Последствия от лечението на други новообразувания

Точните причини за развитие на тумор на Бренер са недостатъчно изучени и не е изключено за тяхното възникване да способстват и други фактори или заболявания.

Именно затова за ранното откриване и предотвратяване на този тумор за всички жени се препоръчва редовно наблюдение при гинеколог и своевременно лечение на заболяванията на интимната сфера.

Наблюденията на специалисти показват, че туморът на Бренер често се съчетава с други новообразувания. Неговата структура е много сходна с тази на фибромите.

Симптоми

Темповете на растеж на туморите могат да бъдат различни, възможно е да се увеличат на размери продължително и постепенно да ускоряват растежа си. При малки тумори на Бренер симптоми не възникват, тъй като малките огнища протичат скрито и се откриват само случайно.

По-големите образувания се проявяват по необяснимо увеличаване на обема на корема на размери и възникване на болков синдром, който се развива вследствие на компресия на тумора от съседни органи и нервни окончания.

Лечение

С оглед вероятността от малигнизация на тумора на Бренер на всички жени се препоръчва задължително, независимо от възрастта, премахване на образуванието по хирургичен път.

При премахване на образуванието се изрязва и засегнатият яйчник, понякога се налага премахването и на двата.