Каперсите представляват неразвитите цветове на едноименния храст /каперсов храст/. Това растение е от род Capparis spinosa принадлежи към семейство Кръстоцветни.

Диаметърът на неразвитите цветове, които се използват за храна е около 1 см. Храстът или тревистото растение е разпространено в Средиземноморския регион, в Азия, Индия и Северна Африка.

Оригиналният вкус на каперсите и тяхната ниска калоричност са причина, те да се превърната в много ценна храна за човека още преди 2000 години, а може би и по-рано. Първоначално като храна те били използвани от древните гърци.

Предполага се, че названието на каперсите произхожда от това на остров Кипър.

Хранителна стойност на 100 грама каперси

• Белтъчини – 0.8 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 2.5 грама;
• Минерални соли – 0.1 грама;
• Вода – 85 грама;
• Енергийна стойност – 14 килокалории;

Каперсите са нискокалорична и диетична храна, тъй като в 100 грама, когато са в суров вид съдържат 14 килокалории на 100 грама.

Калоричността на 100 грама консервираните каперси е 23 килокалории. Те могат да се употребяват от всички, в това число и от хората, страдащи от затлъстяване.

Полезни свойства

Каперсите съдържат алкалоидът капаридин. В плодовете им има до 12% захари, до 0.32% рутин. А също и аскорбинова киселина, тиогликозиди, стероидни сапонини, ензимът мирозин, червен пигмент и йод.

В недоразвитите цветове на каперсовия храст се съдържат 21-29% белтъчини, 3-4.6% мазнини, 0.32% рутин, аскорбинова киселина, етерично масло, пектин.

В семената до 18% протеини и между 26 и 36% масло с високо съдържание на мазнини.

Каперсите са използвани от древни времена като средство за намаляване на кръвното налягане. Основните им лечебни свойства са:

• Обезболяващи;
• Антисептични;
• Противовъзпалителни;
• Пикочогонни;

Полезните свойства на каперсите са обусловени от богатия им състав. Семената им съдържат растителни влакна и широк спектър от витамини - А и от група В – В1, В2, В4, В5, В6, токоферол, витамин К и никотинова киселина.

Освен това ползите за здравето от каперсите се дължат и на широката гама от микроелементи, влизащи в техния състав – натрий, калий, желязо, магнезий, цинк, мед, селен, фосфор, манган, калций.

Въпреки всички полезни свойства на тази храна и ниската ѝ калоричност до голяма степен остава неизвестен за повечето хора, че в нея е установено наличието на високи нива на натрий.

Прекомерният прием на този микроелемент чрез храната е възможно да се отрази негативно на човешкото здраве. За да бъде неутрализиран натрият, преди употреба каперсите е необходимо да бъдат накисвани във вода.

Но най-полезни биха станали те, ако бъдат потопени за известно време в зехтин. Калоричността на каперсите, консервирани в каквото и да е олио, се изменя не съществено, затова и в този случай те си остават диетична храна.

В народната медицина отдавна се препоръчва употреба на каперси с цел намаляване и дори пълно отзвучаване на болки в ставите, дължащи се на заболяването артрит.

Но се прилагат и при други здравословни проблеми като:

• Метеоризъм;
• Различни заболявания на щитовидната жлеза;
• Болки в зъбите и възпаления на венците;
• Сърдечно-съдови патологии;

Всички части на растението използват с лечебна цел при:

• Сърбеж по цялото тяло;
• Жълтеница;
• Неврози;
• Тежкото инфекциозно заболяване бруцелоза;

Всевъзможните проявления на алергии и ревматизъм още древните араби лекували с корени на каперсовия храст. Недоразвите пъпки на каперсите са отлично средство за преодоляване на слаб и липсващ апетит.