С болки в шията почти всеки от нас се е сблъсквал поне веднъж. Възможно е да възникнат внезапно, например, след по-рязко завъртане на главата, и да бъдат достатъчно интензивни, а може и да ни безпокоят без видими причини дълго време.

За облекчаване на болките понякога се прибягва до стречинг на шията, който води до изпукване или хрущене.

И понякога така наистина се постига желаното облекчение, но всеобщото мнение е, че този навик съвсем не е безобиден.

Какви може да се последствията от пукането в шията и какво помага за облекчаване на болките в тази област?

Хрущене и болки в шията – защо се появяват

Причина за рязка и внезапна болка в областта на шията най-често е мускулен спазъм.

Възниква при рязко движение на главата, но може и да е следствие на продължително въздействие на мускулите, например, при неправилно положение на тялото по време на сън.

Болезнените усещания може и да са силни, но спазмът не е толкова опасен и може да отшуми от само себе си.

Лечението в този случай е симптоматично – изписват се обезболяващи, и под формата на мехлеми. За облекчаване на състоянието помагат и масажи.

Понякога болката в шията е признак на други, по-сериозни проблеми и сред основните са следните:

  • Травми – рязко движение може да доведе изместване на шийните прешлени. В този случай се наблюдава спазъм на мускулите, загуба на подвижност и силна болка. При травми е необходима помощ от специалист, и само лекар може да направи оценка колко е сериозна ситуацията.
  • Затова ако след рязко завъртане на шията възникне болка и напрежение в мускулите, е необходимо колкото се може по-бързо да се консултираме с личния лекар, който да даде направление за невролог, дори и да става въпрос за обикновен спазъм.
  • Заболявания на гръбнака – първо, това е шийна остеохондроза, при която е характерно възникването на болки и хрущене при движение на главата. Затова ако възникне болезненост след завъртане на шията, това не трябва да се приписва на неправилни движения и спазми.

Защо е опасно изпукването на шията – инсулт и други усложнения

Хрущенето и пукането в областта на шията са повод да се обърнем на първо място към личния лекар и след дадено от него направление – към невролог, който да направи необходимите прегледи и да назначи изследвания при нужда.

Такива звуци често не се появяват спонтанно, а при рязко навеждане или завъртане на главата. Защо възниква този звук?

Ставите се намират в ставни касули, вътрешният слой на които е изпълнен със синовинална течност – смазка, която осигурява плавно движение и спомага за намаляване на триенето.

В състава на тази течност присъстват газове, които при разтягане на ставата формират мехурчета.

Пукането и хрущенето възникват, когато тези мехурчета се спукат. А това означава, че подобни звуци са резултат от силно разтягане на ставните тъкани.

Честото разтягане е вредно за самите стави. Но в областта на шията то се последва от още едно усложнение.

В тази област са разположени двете сънни артерии, които осигуряват снабдяването с кръв на мозъка, и преминават през малък канал в израстъците на шийните прешлени.

Затова всякакви манипулации с прешлените могат да се отразят на състоянието на артериите.

В изследване от 2014 г. се описва вероятността от разслояване на артерията на прешлените при пукане в шията.

Такива случаи се срещат изключително рядко, вероятността от травмиране на кръвоносен съд съществува не само тогава, когато нарочно си пукаме ставите, но и при мануална терапия.

Според различни данни вероятността от развитие на такова усложнение е на всеки 20 000-250 000 процедури масаж.

Такова разминаване в данните е свързано с трудностите при диагностика на самото разслояване на сънната артерия.

Подобни травми често не оказват влияние на здравето и преминават от само себе си. Но в редки случаи увреденият съд може да стане причина за инсулт.

В мястото на разслояването се образува тромб, който представлява потенциална опасност за кръвоносните съдове на главния мозък.

Ако съсирекът, който дойде с кръвта ги запуши, се развива исхемичен инсулт.

Профилактика на болки в шията

Не е препоръчително да се самолекуваме при болки в шията и да не се учим да си пукаме ставите, дори и подобно действие да носи временно облекчение.