Оток на белите дробове е тежко усложнение на различни сърдечни заболявания, което може да доведе до смърт. Понякога възниква мълниеносно, буквално за няколко минути, или се развива за няколко денонощия.

Болен с такава диагноза се нуждае от спешна хоспитализация, затова е толкова важно да умеем да разпознаваме опасността и да оказваме необходима помощ на човека. Защо се развива кардиогенен оток и какви симптоми го съпровождат?

Механизъм за развитие на отока

В белите дробове кръвта се насища с кислород, там от сърцето излиза белодробната артерия, която се разклонява и завършва с капиляри.

Последните оплитат алвеолите, които в здраво състояние са изпълнени с въздух. Всички кръвоносни съдове притежават проницаемост, тоест техните могат да пропускат течност.

Кардиогенният оток на белите дробове възниква при нарастваща левокамерна недостатъчност. В левите отдели на сърцето кръвта попада от белите дробове.

Но когато миокардът е отслабен и неговата съкратителна способност намалява, постъпващата в белите дробове става по-малко от тази, която излиза. В резултат във всички съдове, включително и в капилярите, налягането се повишава.

Ако организмът не успява да компенсира хипертонията, това води до просмукване на течност в капилярите, която изпълва алвеолите.

Освен това при левокамерна недостатъчност в белите дробове се образува излишък от венозна кръв, която не може да се обогати през запушените алвеоли с кислород.

За понижаване на налягането в кръвоносните съдове се отключва компенсаторен механизъм – част от венозната кръв се връща обратно в сърцето и се разнася из организма.

Подобна ситуация може само да задълбочи симптомите, тъй като тъканите с такава кръв не получават необходимия кислород, хипоксията, развиваща се, заради блокиране на алвеолите, става още по-изразена.

Защо отичат белите дробове – сърдечни заболявания?

Основен фактор, който води до отичане на белите дробове, е левокамерната недостатъчност. Може да възникне и по редица причини, сред които най-разпространени са следните сърдечни заболявания:

 • Коронарни недостатъчност, включително и инфаркт на миокарда – 60% от острите кардиогенни отоци са свързани именно с тази диагноза;
 • Хронична сърдечна недостатъчност;
 • Различни видове артерии;
 • Сърдечни пороци;
 • Хипертонична криза;
 • Блокада на сърцето;

В рисковата група за развитие на оток на белите дробове на първо място са болни от исхемична болест и с белодробна хипертония. Трябва да се отчита, че често тези заболявания по никакъв начин не се проявяват и не се откриват до развитие на тежки усложнения. Затова за хора над 40 години е важно редовно да си правят прегледи при кардиолог.

Симптоми – кашлица, задух и прочие

Лекарите разграничават следните типове кардиогенен оток на белите дробове:

 • Остър – развива се бързо, максимум в продължение на час. Възниква при инфаркт, блокада на сърцето, хипертонична криза;
 • Хроничен – може да се развие за няколко денонощия. Характерен за хронична сърдечна недостатъчност;
 • Подостър – симптоматиката ту се появява, ту изчезва;

Да разберем защо белите дробове на човек отичат, можем да направим по следните признаци:

 • Задух с нарастващо задушаване;
 • Болният се старае да е седнал, в легнало положение му става по-лошо;
 • Болки в гърдите;
 • Влажни хрипове;
 • Кашлица – в първия етап сухи покашляния, по-късно кашлицата се усилва и преминава във влажна;

Лечение

Зависи от степента на проявление на отока, общо състояние на болния. Често е необходимо включване към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове.