Какво представлява сърдечната недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което телесните тъкани с нормална функция не получават необходимото им количество кръв и кислород. Заболяването също се описва и като отслабване на помпената функция на сърцето. Когато това се случи кръвта не се движи нормално по кръвоносните съдове.Бъбреците не могат да регулират нивата на натрия в организма поради отслабения кръвен поток и затова започва да се събират течности в тялото.

Симптомите зависят от това към коя част на тялото е най-редуцирано кръвоснабдяването. Когато левият дял на сърцето започва да отслабва помпената си функция, се събира течност в белите дробове. Тази допълнителна течност в белите дробове (белодробен застой) затруднява разширяването на дихателните пътища при дишане.

Дишането се затруднява най-вече, когато човек е в легнало положение или човек почувства недостиг на въздух. Когато помпената функция на десният дял на сърцето отслабва, тогава течност започва да се събира в краката и най-вече в долната част на краката.

Какви са симптомите при сърдечна недостатъчност?

Специалистите смятат, че сами по себе си признаците на сърдечна недостатъчност не означават  такова състояние. Въпреки това на хората на които не им е била поставена такава диагноза и забележат повече от един от посочените по-долу симптоми трябва да потърсят лекарска помощ.

Най-честият симптом е отпадналост , поради отслабената помпена функция на сърцето, тялото отклонява кръв от по-малко жизненоважни органи като мускулите на крайниците и се съсредоточава в осигуряването на кръв за сърцето и мозъка.

Другите симптоми са в зависимост това коя част е с редуцирано кръвоснабдяване:

  • Редуцирано кръвоснабдяване в лявата страна на тялото:

-          Диспнея

-          Кашлица, придружена с отделянето на пенеста слюнка

  • Редуцирано кръвоснабдяване в дясната страна на тялото:

-          Подуване на глезените – при натиск на подутината пръста потъва и оставя за кратко отпечатък, ако пръста не потъне тогава отока не е от сърдечна недостатъчност;

-          Подуване на краката;

-          Увеличен черен дроб;

-          разширен стомах;

  • редуцирано кръвоснабдяване в двете страни на тялото:

-          замайване или объркване;

-          гадене и запек;

-          загуба на апетит;

Какви са причините?

Следните заболявания и състояния могат да станат причина за дисфункция на сърцето:

  • диабет и особено тип 2;
  • затлъстяване – хората, които са с наднормено тегло, както и тези с диабет тип 2 са с двойно по-висок от поява на сърдечна дисфункция;
  • тютюнопушене – рискът при пушещите е по-висок в сравнение с хората, които никога не са пушили или са отказали цигарите.

Лечение на сърдечна недостатъчност

Увредената помпена функция на сърцето не може да бъде възстановена в нормалното си състояние. Независимо от това, съществуват терапии, които значително подобряват качеството на живот на страдащите от това заболяване като осигуряват възможност за поддържането на състояние на пациента под контрол, както и за облекчаване на симптомите.

Някои от методите за лечение, които могат да се прилагат са:

  • терапия със стволови клетки – все още изследванията за действието на този начин на лечение са в начален етап. Но въпреки това дават обещаващи резултати. Дългосрочната терапия със стволови клетки води до подобряване на сърдечната функция при плъхове със сърдечна дисфункция.
  • Лекарствата, които най-често се използват са:

-          АСЕ инхибитори или инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим  - отпускат на артериите и понижаване на налягането в тях и така се улеснява помпената сърдечна функция.

-          Диуретици  - помагат при подуване на глезените. Също така намаляват задуха, причинен от събирането на вода в белите дробове. С помощта на диуретиците се извежда излишната вода и соли от тялото. Съществуват три основни вида диуретици – бримковидиуретици, калий-съхраняващи диуретици и тиазидни.

-          Антикоагуланти – правят по-трудно съсирването на кръвта като така се предотвратява евентуален инсулт. Най-често използваният антикоакулант е варфарин.

-          Дигоксин – лекарство, което се използва при ускорен сърдечен ритъм и предизвиква неговото забавяне.

Хирургия

Не винаги лекарствата осигуряват облекчение за състоянието на пациента и за това се прибягва към имплантиране на механични подпомагащи сърдечната функция устройства като кардиовертеридефибрилатори за предпазването от внезапно спиране на сърцето или поставянето на двукамерен пейсмейкър. Друг вариант при изключително тежка сърдечна недостатъчност е трансплантация на сърце