Не е нужно да отидете до Карибите за да се възползвате от предимствата на карибската кухня.

Благодарение на модернизацията и глобализиращото се общество, много храни, които са били типични само за този регион, днес достигат до нас.

Плодове, зеленчуци, варива и риба присъстват в изобилие в почти всяко ястие. Самата кухня от своя страна е съчетание от различни техники за готвене, продукти и подправки.

Ползи за здравето

Карибската диета най-силно се доближава до диетите, които се предписват за лечение на хипертония. Тя е богата на плодове, зеленчуци, боб и риба.

Високата консумация на риба действа превантивно против сърдечни заболявания заради високото съдържание на омега три мастни киселини в рибата. Варивата са основна храна в карибската диета.

Диетата богата на бобови храни понижава кръвното налягане и намалява холестерола. Карибската диета също така благоприятства състояния свързани с диабет. Храната на карибските острови традиционно е доста пикантна, което от своя страна засилва метаболизма и регулира апетита.

Засилват имунитета

В карибската кухня се консумират големи количества тропически плодове. Те имат много предимства.

Например гуавата, един от най-популярните плодове в района, е по-ниско калоричен от ябълките, но за сметка на това съдържа много витамин С, фибри и калий. Мангото, друг изключително популярен плод на Карибите, съдържа много витамин С и А и освен това е много полезен за зрението. Зеления чай и папаята са много богати на антиоксиданти.

Типове храни

Варивата са основни за карибската кухня. Боб, леща и грах присъстват на трапезата ежедневно. Да не забравяме и хлебното дърво, чиито плодове имат консистенцията на картофи когато се изпекат или сварят. Това са все много силни храни, богати на протеини, калий, калций и магнезий. За добър източник на енергия се приема коренът от касава, макар че е беден на протеини.

Как се избира меню?

В карибската кухня се набляга на простотата и подправките. Готви се с това, което е на разположение. Най-често това е рибата, а по-рядко пилешкото месо. В карибската кухня рядко се консумират други месни храни.

Простотата на местната кухня и естествените, натурални продукти я правят много диетична. Консумацията на фаст фууд и храни в лъскави опаковки не е типична за местните жители.