През последните години се увеличава търсенето на услугите на детските стоматолози. Според медицинската статистика, честота на поява на кариес при децата в предучилищна възраст рязко нарасна.

Към момента на появата на постоянни зъби 70% от децата вече са се сблъсквали с проблема с разрушения зъбен емайл. А това заболяване е възможно да доведе до тежки последствия.

Поради това родителите е необходимо да знаят как да разпознаят заболяването, за да се обърнат навреме към специалист и да не го изпуснат.

Кариесът се отнася към стоматологичните заболявания с мултифакторна природа, тоест неговото възникване често се предизвиква едновременно от няколко причини.

Особено често се среща при тези деца, чийто майки са прекарали инфекциозни заболявания през първия триместър на бременността. Тъй като именно през този период у ембриона се формират зародишите на зъбите.

Също към значимите причини за възникване на кариес се отнасят:

• Генетичната предразположеност;
• Недостатъчният прием на калций чрез храната;
• Неправилната и редовна хигиена на устната кухина;
• Честа употреба на захарни изделия;
• Неправилна захапка;
• Проблеми с имунитета;

Кариесът на млечните зъби също се нарича и биберонен. Тъй като при поглъщането на млечни смеси, сокове или компоти през биберона сладката течност е дълго време в контакт със зъбите.

Това може да предизвика увреждане на емайла, тъй като захарта е най-добрата храна за микробите, предизвикващи кариес.

Началният стадий на заболяването е труден за разпознаване и от самите зъболекари.

За диагностицирането се използва техниката на виталното оцветяване, състояща се в нанасянето на зъбите, които са подсушени от слюнка, на специални оцветители, които се проявяват само в увредените зони на емайла.

Поради тази причина е необходимо внимателно да се отнасяме към всякакви оплаквания на детето за болка при кърмене, дори ако зъбите му имат характерният за здравите бял цвят.

Малките деца невинаги могат с думи да изразят неприятните усещания по време на хранене. И при проблеми със зъбите често капризничат, отказват да се хранят или дъвчат само на едната страна.

Всички тези промени в поведението на детето са повод да се потърси специалист.

По дълбочина на пораженията кариесът може да се раздели на няколко етапа

1. Начален – характеризира се с поява по зъбите на необичайно бели петна с различна форма и големина. А болезнени симптоми обикновено липсват.

2. Повърхностен – петната не достигат дълбоко в емайла, но техният цвят забележимо потъмнява. Киселите храни могат да предизвикат неприятни усещания.

3. Среден – уврежда се вътрешната част на зъба – дентин. Силната болка възниква при употреба на кисели, сладки и солени ястия , напитки с екстремни температури, от действието на студен въздух.

4. Дълбок – измененията са обхванали голяма част от зъба. Болезнените симптоми могат да се усещат дълго време, без значение дали се приема храна или не.

Лечение на кариес на млечни зъби

Много родители смятат, че първите зъби не е необходимо да се лекуват, тъй като така или иначе ще паднат. Но това мнение е абсолютно погрешно. Болката, съпровождаща кариеса, се усилва с всеки етап и причинява на детето непоносими страдания.

Без използването на бормашина кариесът на млечен зъб може да излекува, ако в първите 2 стадия на развитието си.

Основният метод е реминерализация – същността му състои в нанасянето на почистени от налеп зъби на специален разтвор, включващ калций, фосфор и флуор. Възпреки това кариозното петно не изчезва напълно, но престава да бъде опасно.