На какви неща задължително трябва да научи един баща синовете си, преди да станат тийнейджъри. Какво да направи родителят, когато започне да изпитва страх, че бушуващите хормони в юношеските години ще променят до неузнаваемост синовете му.

Как да им помогне да се справят с тези трудни и същевременно много важни за всеки един бъдещ мъж времена?

Ето 10 урока, които един баща трябва да преподаде на синовете си в годината, преди да навлязат в юношеството…

1. Добротата е сила, а не слабост

Там, където е необходимо, те трябва да бъдат нежни и да умеят да съчувстват. Да бъдеш жесток и да бъдеш мъж – това не е едно също. Нежността не означава слабост. Твърде често силата на добротата се подценява, а е тя е огромна.

2. Тялото на една девойка принадлежи само и единствено на нея

Дори ако младите хора се срещат един с друг, само момичето има право да решава как да се разпорежда с него и кого да не допуска до него.
Съответно както тялото на един мъж принадлежи само на него и той може да каже не.

3. Изразяване на чувствата

Момчетата трябва да се научат да използват думи, с които да обясняват какво чувстват. Не трябва да се притесняват да говорят за емоциите си, все пак не сме пещерни хора. И никой не ни кара всеки ден да доказваме издръжливостта си.

4. Трябва да се научат да готвят и перат

Всеки мъж трябва да умее да приготвя нещо вкусно или да става за ядене. А също трябва да умее да мие съдовете, които използва за хранене и да пере дрехите си. И може би да забрави фразата това е „женска работа“.

5. Никога да не целуват по време на разговор с други хора

Това е неуважително и дори грубо по отношение на това момиче, с което се целуват, а също и спрямо тези, с които разговаря. Няма защо приятелите на един мъж да разбират как той целува приятелката си. Трябва да им се даде пространство за фантазия.

6. Да свикнат да казват „моля“, „благодаря“ и „извинете“ всеки ден

Синовете на прага на юношеската възраст трябва да знаят, че поведението им е много важно – първо в училище, след това в университета и най-накрая в работата. Качеството на техния живот пряко зависи от това колко добре умеят да общуват с другите хора.

7. Да не бъдат твърде доверчиви

Хората трябва да печелят доверието им. Не трябва да им се отдава просто така и на такива, които не го заслужават. Но да имат предвид, че на всеки са му нужни приятели, които да се притекат на помощ в труден момент.

8. Да умеят да чакат

На юношите често не им достига търпение – искат го сега и веднага. Да са наясно, че пътят към успеха няма да бъде кратък, и със сигурност няма да е лесен.

Най-важното е да си напомнят, че са умни, талантливи и са способни на много. И имат всичко, което им е необходимо, за да реализират мечтите си.

9. Казана дума, хвърлен камък

Добре е всеки един син да научи от своя баща как да разпознава кога шегите са уместни. Има много по-важни неща от добрата шега – приятелството, добротата, доверието.

10. Изследвай света

Подрастващите трябва да научат от своя баща да разширяват хоризонтите си и да откриват нови места.