Майките започват да се притесняват, ако на бебето започне да му трепери брадичката, да стиска юмручета или ако ходи на пръсти.

Какво всъщност означават тези „страшни” симптоми

1.Треперене на брадичката и на ръцете

Всъщност треморът на ръцете и на брадичката се среща при 2/3 от здравите новородени през първите дни. Лечение не е необходимо:

  • Ако треперенето възникне на фона на безпокойство на детето – при събличане, вадене от водата, силни шумове или от студ;
  • Проследява се явна тенденция към намаляване на неговия интензитет, обикновено към третия месец отшумява напълно или доста отслабва;
  • Ако бременността и раждането протичат нормално и няма рискови фактори за централната нервна система.

Има и ситуации, при които треперенето е признак на увреждане на централната нервна система, и затова е необходимо направление за невролог от педиатъра.

2.Мраморна кожа, посиняване на назолабиалния триъгълник

В повечето случаи става въпрос за физиологична мраморна кожа, която не изисква лечение:

  • Ако е непостоянна, възниква, когато на детето му е студено или горещо, дори при промяна на температурата с няколко градуса;
  • Преминава при комфортна за детето температура;
  • Ако детето и физически здраво – добре се храни, наддава на тегло, развива се според възрастта си.
  • Ако има тенденция за отслабване на проявленията на мраморната кожа – обикновено до 3 месеца спира да се появява и изчезва напълно.

Когато цветът на мраморната кожа е преобладаващо червен, а също присъстват други симптоми на увреждане на централната нервна система, наистина може да сигнализира за сериозно заболяване. В този случай е необходима консултация с педиатър и направление за невролог.

3.Стискане на юмручета по време на бодърстване

Много приемат такова поведение за признак за повишен мускулен тонус, а това означава - увреждане на централната нервна система.

Всъщност всички хора си държат юмруците полусвити, дори и когато ръцете са напълно отпуснати.

Наистина при увреждане на централната нервна система мускулният тонус на ръцете се повишава и такива деца обикновено са със стиснати юмруци.

Ако обаче мускулният тонус не пречи на детето да бъде активно и да движи в пълен обем ръцете си, ако хваща добре предмети и се развива според възрастта, то предположението за неврологично увреждане най-вероятно ще бъде отхвърлено.

4.Бяла склера

Ако видят бяла линия над зеницата на детето, то някои майки предполагат, че това е признак на повишено вътречерепно налягане.

Сам по себе си симптомът на залязващото слънце не е критерий за поставяне на диагноза вътречерепна хипертония. Може да се срещне при здрави бебета, до 3-месечна възраст.

Внимание следва да се обърне при поява на останалите признаци на вътречерепна хипертония – бърз растеж на главата, неспокойно поведение, повръщане – най-често сутрин и несвързано с хранене, липса на апетит, скованост на мускулите на врата.

5.Ходене на пръсти

За повечето деца ходенето на пръсти – това е нормален етап на развитието. Ако детето проходи на пръсти на възраст 9-12 месеца, приема се за нормално, то за детска церебрална парализа не може да става и дума. При увреждане на централната нервна система прохождане не е възможно на 9 месеца.

6.Сънни разстройства

Детето не може да заспи дълго време, често се събужда през нощта, спи много малко през деня. Някои родители веднага започват да се съмняват дали няма неврологично увреждане и повишено вътречерепно налягане.

В 90% от случаите тези нарушения са с поведенчески характер или са вследствие на нарушение на хигиената на съня. Обърнете внимание на условията, в които спи детето, и не пренебрегвайте режима.

7.Подкосяване на краката при опит за използване като опора

Това съвсем не е признак на нисък тонус и увреждане на гръбначния мозък, както смятат някои по-притеснителни майки. Просто рефлексът за опора на възраст 2-3 месеца вече се е загубил, а детето не използва краката си за тази цел, тъй като не знае все още какви са техните функции.

Този симптом също не е повод за безпокойство сред младите майки.