В съвременния свят терминът кастрация почти винаги се използва по отношение на животни.

Доста трудно е да си представим, че само преди няколко години кастрацията е била напълно нормална процедура.

За евнуси и за известни певци, подложили се на процедурата, знае почти всеки, но те се срещат само по книгите и по филмите.

Принасят ли мъжете гениталиите си в жертва в името на изкуството и кариерата днес? Кой и защо може да се подложи на тази безмилостна и необратима процедура през 21 век?

До какво води премахването на тестисите

Какви разновидности на кастрация съществуват

Ако прочетем описанието на методите на кастрация, които са се използвали само преди няколко столетия, то на някои от нас, особено на мъжете, им избива студена пот.

Извършвани са процедури като смачкване, изрязване, изгаряне, и още много други техники на тогавашната примитивна медицина. Но днес се използва упойка и се прилагат по-щадящи методи.

Хирургична кастрация

Тази операция се нарича орхитомия и може да бъде както едностранна, така и двустранна.

В областта на скротума се прави разрез, през който се извличат семенниците. Те се прекъсват, след което тестисите се премахват.

Процедурата се извършва под пълна или под местна упойка.

Химическа кастрация

В този случай не е необходима инвазивна интервенция – всичко си остава на мястото, но няма да функционира така както преди.

Процедурата предполага използването на лекарствено средство, което блокира действието на тестостерона – основният полов хормон при мъжете.

Кастрация по медицински показания

В някои случаи кастрацията се определя като по-малкото зло, до което трябва да се прибегне, за да се спаси живота на болния. Основни показания са злокачествени образувания – рак на тестисите и на простатата, които се увеличават под действието на тестостерона.

Процедурата се налага при усукване на семенната връв с некроза на тъкани, а също и обширно травматично увреждане на скротума.

Операцията по смяна на пола също е показание за извършване на кастрация. Но в този случай се премахват не само тестисите, но и пениса. Формира се изкуствено влагалище.

Затвор или кастрация – наказание за педофили

Статистиката на престъпления срещу половата неприкосновеност на деца е наистина ужасяваща.

И съвсем не е изненадващо, че властите в различните държави все по-често обмислят въвеждането на кастрация за педофили като наказание.

Практиката по принудителна кастрация по решение на съда за първи път е въведена от САЩ.

В Германия, Полша и Франция също се налага като наказание за престъпления против половата неприкосновеност на деца.

Процедурата е доброволна и дава възможност за намаляване на наложеното наказание „лишаване от свобода”.

В Чехия доброволно се прилага хирургична кастрация за наказание на престъпници, насилвали малолетни.

Европейският комитет против насилието не веднъж е определял тази процедура като унизителна и недопустима, но чешките власти са непреклонни.

У нас също е обсъждано въвеждането на тази процедура за престъпления, извършени от педофили. Но към момента е само предложение, което се подхвърля по медиите.

Как кастрацията влияе на мъжкия организъм

Какво се случва с организма на мъжа след кастрация? Всичко зависи от това в каква възраст е извършена процедурата.

Ако тестисите са премахнати преди пубертета – до 13-годишна възраст, то при подрастващия започват да се формират необратими външни изменения.

При такива мъже обикновено липсват косми по гърдите, на гениталиите, по краката и лицето, по-висок тембър на гласа и доста набито телосложение.

Ако пък процедурата е извършена на зрял мъж, то се наблюдава промяна на характера на окосмяването, отлагане на мазнини от женски тип.

Намалява сексуалното желание, развива се хиперплазия на простатата. Химическата кастрация често способства за развитие на гинекомастия – увеличаване на гърдите.

Развива се и депресия на фона на тези процеси.

Помага ли кастрацията на мъжете да живеят по-дълго? Може би, да, установено е, че продължителността на живота на евнусите е с минимум 14 години повече.

Кастрацията може да увеличи продължителността на живота на мъжа, поради намаляване на количеството полови хормони.

Доказано е, че високите нива на тестостерон оказват влияние на развитието на исхемична болест на сърцето.