От продажба на кръв до донорство на яйцеклетки

1.Донорство на кръв

Не е най-доходният, но е много полезен вариант. Донорската кръв помага за спасение на живота на хора.

Не е необходимо да правим героични постъпки, достатъчно е да запретнем ръкави и да отделим не повече от 30 минути от свободното си време.

Колко можем да спечелим

Кръв може да се дава безвъзмездно или срещу заплащане. Кръводаряването се заплаща само при рядка кръвна група, която е установена при предходно кръводаряване, например, АВ отрицателна.

Цената, която се заплаща е много ниска, 90 лева на литър. След кръводаряването се дава подкрепителна закуска, както и подарък.

Дарилият получава и код за достъп, с който да провери резултатите от изследванията на дарената кръв за хепатит В и С, както и за сифилис и СПИН.

Почивни дни

Донорът се освобождава от работа за деня, в който дава кръв и има право на допълнителен ден отпуск.

Специален текст в Кодекса на труда предвижда този тип отпуск, който се явява задължение за работодателя да освободи от работа работника или служителя.

За деня на кръводаряването и след него възнаграждението, което се заплаща е по споразумение с работодателя или в размера, предвиден в колективния трудов договор.

Още един неочакван бонус е, че кръводаряването допринася за обновяването на клетките и се стимулира имунитета.

Как се става донор

Всеки пълнолетен с тегло над 50 кг без хронични и заразни заболявания може да дарява кръв. Има някои временни ограничения за донорство, сред които:

  • Бременност и кърмене – необходимо е да се изчака година след раждането или 3 месеца след лактацията;
  • Менструация – 5 дни;
  • Вадене на зъб – 10 дни;
  • Татуировки, поставяне на пиърсинг или лечение с акупунктура – 1 година;
  • Ангина, грип, остри вирусни инфекции – 1 месец от момента на оздравяването;
  • Ваксини – зависи от вида;
  • Употреба на алкохол.

За да се дари кръв, е достатъчно да се обърнем към най-близкия Център за трансфузионна хематология, а ако успеем да убедим и приятели да го направят, можем да заявим и мобилен екип.

2.Донорство на сперма

Донорски еякулат се използва за преодоляване на безплодие. Това може да е изкуствена инсеминация, когато материалът се въвежда непосредствено в матката или ИКСИ на яйцеклетката.

Така се прави, ако жената няма интимен партньор, или страда от наследствени заболявания. В семенната му течност няма сперматозоиди или използването на еякулат е било неефективно при инвитро.

Колко може да се спечели

При донорството на сперма, за разлика от кръводаряването при рядка кръвна група, няма определен размер на възнаграждение. Затова всяка банка за сперма си определя заплащане на донорите.

Средно за една еякулация се заплаща около 30 лева. Изплащането на възнаграждението обаче е след изтичането на 6-месечен карантинен период.

Необходим е, за да се провери семенния материал, тъй като с него се предават различни болести, сред които хепатит и СПИН.

Сперма може да се дава от 2 до 4 пъти в месеца, което означава, че млад мъж може да си докарва до 100-120 лева допълнително месечно.

Как се става донор на сперма

По закон сперма може да даде физически и психически здрав мъж на възраст от 18 до 35 години. Преди това е необходимо да мине някои прегледи и изследвания

Към качеството на донорския материал има някои изисквания. Те могат да се различават в зависимост от банката за сперма.

  • Обем на еякулат – обикновено не по-малко от 1 мл.;
  • Концентрацията на сперматозоиди в 1 мл материал – 60 милиона;
  • Оцеляване на сперматозоидите след размразяване – не по-малко от 50%.

Последното е важно, тъй като спермата се съхранява замразена и губи ценността си, ако сперматозоидите загинат.

3.Донорство на яйцеклетки

Донорски яйцеклетки или ооцити също се използват, за да помогнат на бездетни двойки да се сдобият с наследник. Сред показанията за този метод са липсата на собствени яйцеклетки у жената или неуспешни опити за инвитро.

Колко може да се спечели

Заплащането се определя от клиниката, но може да достигне до 1500 лева за една яйцеклетка. Донор може да стане всяка здрава жена – психически и физически, от 18 до 35 години. Собствени деца се приветстват.