Катарален езофагит – това е най-често срещаното и най-благоприятно по прогноза възпалително заболяване от страна на хранопровода.

Същността на този патологичен процес се състои в това, че в лигавицата на този орган се развива повърхностно възпаление, обусловено от физически и инфекциозни фактори, а също и някои други видове причини.

Причини и рискови фактори

Тази патология доста често самостоятелно регресира в продължение на няколко дни. Но понякога може да придобие хронично протичане.

Сред другите възможни усложнения на катарален езофагит е свиването на лумена на хранопровода, нарушение на целостта на неговата стена, а също и преход на възпалителната реакция в гнойна форма.

И макар катаралната форма да е сред най-често срещаните форми на езофагит, точни данни за честотата в която се среща няма. Това е пряко свързано с факта, че много голям брой хора не търсят медицинска помощ и предпочитат да се лекуват самостоятелно.

Този подход е доста съмнителен, тъй като не трябва да се изключва на вероятността от развитие на усложнения. Следва да се отбележи, че в преобладаващия брой случаи това възпаление е с вторичен характер.

Развива се на фона на други патологии от страна на органите на стомашно-чревния тракт. Никаква зависимост от пол или възраст не се проследява.

Съществува голям брой фактори, които могат да доведат до развитие на катарален езофагит. Първо – това са увреждащи въздействия, обусловени от прием на твърде груба или гореща храна.

Често тази болест е свързана с постъпването в хранопровода на различни химически вещества, които са агресивни по отношение на лигавицата.

В редица случаи възпалението на хранопровода възниква на фона на съществуващи инфекциозни заболявания. Вредни навици, особено прекаляване с алкохола, също могат да предизвикат развитие на възпалителна реакция.

Сред другите предразполагащи фактори са продължителна интубация, упорито повръщане, безконтролно приложение на някои видове лекарствени препарати, например, нестероидни противовъзпалителни.

Симптоми при катарален езофагит

Интензивността на симптомите при катарален езофагит пряко зависи от причините за развитие на възпалителна реакция, а също и от нейното разпространение.

Най-често болният човек се оплаква от дискомфортни и болезнени усещания, локализиращи се в гръдния кош. Често присъства парене, което с различна степен на проявление.

В повечето случаи на първо време тези признаци са с умерен характер, но с нарастване на възпалителната реакция те започват все повече да се усилват.

При тежко протичане на езофагит болковият синдром може да стане доста силен. В редица случаи се разпространява към гърба и шията. Към момента на хранене се наблюдава значително усилване на болката.

Понякога този момент принуждава болният напълно да спре да яде. Освен това присъстват симптоми като пристъпи на гадене, повишено образуване на слюнка, а също и често оригване.

При хронична форма на катарален езофагит, може да се забележи, че съпътстващите симптоми са изразени доста по-слабо.

Често това заболяване продължава няколко месеца или дори години и се съпровожда с възникване на периодични обостряния.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагностиката започва със снемане на оплаквания. Водещ метод за потвърждаване на диагноза е ендоскопско изследване на хранопровода, в хода на което се провежда биопсия с последваща хистология на получения материал.

Възпалението предполага на първо място назначаването на максимално щадяща диета. В тежки случаи може напълно да се ограничи приема на храна.