Освен приятен и сладък вкус, кайсиите притежават много полезни и целебни /лечебни/ свойства.
Кайсията съдържа 20-27% захари, органични киселини – салицилова, ябълкова, лимонена.

Тези плодове са богати на калиеви соли /350 мг. калий се съдържа в пресните плодове, а в сушените варира от 1 до 1717 мг./, укрепващи сърдечната функция, калций /участва в образуването на тъканите/, желязо /повишава нивата на хемоглобина в кръвта/.

Кайсиите проявяват целебните си свойства при заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и при затлъстяване.

Хранителна стойност на кайсията

Хранителният индекс на меката част на кайсията е на първо място сред костилковите плодове. 1 кайсия, която е около 28 грама, съдържа около 13 килокалории, 3 грама въглехидрати, 3 грама захари и 1 грам баластни вещества или фибри.

В 100 грама кайсиевия плод се съдържат до 260 мг. съединения от групата на флавоноидите, които спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове и притежават антибактериални и антирадиационни свойства;

Пектините способстват за изхвърлянето от организма на токсините, тежките метали и радиоактивните частици. Кайсиите също така са добър източник на витамините Р, А, В1, В2, В6 и на други антибактериални вещества.

Тези плодове съдържат захари, които са най-достъпния за човешкия организъм източник на енергия, витамини, минерали, пектини, танини – накратко всичко, което е необходимо за нормалното осъществяване на основните жизнени функции на тялото ни.

Жълтият цвят на плодовете се придава от бета каротина, съдържанието на който в кайсиите е много високо. Това съединение е много важно за поддържане на добро зрение и здрава кожа.

Калиевите соли в кайсиите, освен че са полезни за доброто състояние на сърдечно-съдовата система, притежават и пикочогонен ефект, както в сурово, така и в сухо състояние.

Поради високото съдържание на магнезиеви и железни соли.пресните и сушените кайсии се препоръчва да се включват към хранителния режим на хипертониците и болните от анемия.

Едно от най-полезните свойства на кайсиевите плодове е, че те помагат за подобряване на паметта и за повишаване на мозъчната активност, което безспорно е важно за хората, занимаващи се с интелектуален труд, за учениците и за студентите.

Кайсиите са много полезни за децата на ръста на височина, тъй като съдържат каротин, а също и за хората с нарушени функции на централната нервна система, при заболявания на кожата и на очните лигавици.

Пресните кайсиеви плодове е желателно да се консумират сурови.

Не приготвяйте кайсиите като компоти, конфитюри или мармалад. Полезен е и кайсиевия сок, за предпочитане е да се приготви със електрическа сокоизтисквачка и да се изпие за 3-4 минути.

Значителното количество желязо в кайсиите определя техните целебни свойства за хората, страдащи от малокръвие.

Установено е, че 100 грама кайсии имат върху кръвотворния процес същият ефект, както и 40 грама желязо под формата на хранителна добавка или 250 грама пресен черен дроб.