Ето какво казва науката за цветните ленти.

Какво са кинезио лентите или кинезиотейп, в превод kinesio – движение, tape – лента. Това е лента от меко памучно влакно с акрилно медицинско лепило, вълнообразно нанесено на текстил.

Разработени са още през 70-те години на миналия век, но известни на света стават след Олимпиадата през 2008 г. в Пекин, на която еластичните ленти са подарени на спортисти от 58 държави.

В началото на 2021 г. учените провеждат проучване сред хиляди физиотерапевти и спортни лекари в САЩ. Оказва се, че 74% от специалистите назначават кинезио ленти за лечение след травми, 67% ги използват за облекчаване на болки и 60% за подобряване на нервно-мускулните връзки на пациентите.

Как работят кинезио лентите

Прикрепват ги по специфичен начин. Първоначално се лепи единият край, след това се премахват остатъците от подложката, разтяга се кинезиолентата и се поставя на кожата.

Смята се, че благодарение на гънките се създава ефект на декомпресия, тоест тъканите се приповдигат, понижава се натиска върху болковите рецептори и кръвоносните съдове, подобрява се циркулацията на кръвта и отока на лимфата.

Също се предполага, че натискът и разтежението, които осигурява лентата, стимулира рецепторите на кожата. Това по-добре да се чувства травмирания крайник, да се увеличава диапазона на движенията и да се предотвратят нови увреждания.

Въпреки популярността сред физиотерапевти и спортисти, ефективността на кинезийо лентите предизвиква сериозни въпроси.

Лекуват ли спортни травми

Липсват убедителни доказателства, че кинезио лепенките помагат при лечение на повечето спортни травми и за предотвратяването им в бъдеще.

Също еластичните ленти не влияят на проприоцепцията, силата на мускулите и спортните показатели.

Някои мета-анализи признават ползата от поставянето на тези лепенки – т.нар. тейпиране за намаляване на болките в раменните стави, но само в съчетание с традиционните методи за физиотерапия. И не е важно дали лентите се лепят с разтягане или без – плацебо, ефектът от това не се променя.

Същото се отнася и за коленните стави. В един мета-анализ се изяснява, че всяка тейпиране с упражнения дава добри резултати при лечение на пателофеморален болков синдром – коляно на бегач, а без тях това не работи.

В повечето научни трудове се признава, че еластичните ленти помагат малко повече, отколкото пълната липса на намеса, ефективни са само заедно с други методи на терапия и не се превъзхожда традиционното лечение, например, с помощта на медикаменти или с физически упражнения.

Помагат ли кинезио лепенките при болки в гърба

Няколко изследвания показват, че кинезио лепенките помагат при болки в кръста. Не е важно дали ги лепят с разтягане, за да се събере кожата, или просто така.

Ефектът се запазва в продължение на 4 седмици, след което неприятните усещания се връщат.

Научните данни обаче отново не са еднозначни. В едни мета-анализи еластичните лепенки се признават за добро средство при болки в кръста, в други се определят като неефективни.

Ако сте решили да облекчите болката в кръста с кинезийо-лепенки, можете да ги поставите по всякакъв начин – паралелно на гърба или напречно.

Помагат ли при отоци

Две изследвания потвърждават, че кинезио лепенките наистина помагат в борбата с лимфостазата при рак на гърдата. В двата експеримента лентите осигуряват същите предимства както и бандажите, но били много по-удобни.

В друг научен труд се установява, че кинезио лепенките помагат за намаляване на постоперативните отоци, облекчават болката и подобряват качеството на живот.

Учените все пак отбелязват, че въпреки добрите перспективи, темата изисква по-качествени изследвания с контролна група. Затова обявяването на кинезиолепенките за ефективни при отоци и нарушения на отока на лимфата засега е твърде рано.

Да купуваме ли кинезиолепенки

Еластичните ленти могат да са подходящи само за облекчаване на болките в кръста, а също и вместо компресионен трикотаж при отоци. Никой обаче не гарантира, че това ще помогне. Дори и самите производители.

Ако желаете да увеличите шансовете за възстановяване след травма, обърнете се към лекар, а кинезиолепенките използвайте само като допълнителна, а не като основна терапия.