Киста е образувание, което е изпълнено с възпалителна течност. Нейното формиране е защитна реакция на организма, тъй като се опитва да локализира инфекцията и да не допусне нейното разпространение.

Защо се формира киста на венеца, с какво е свързана – с болест на зъбите или на венците? И защо е опасна?

Киста на венеца – несъществуващ термин

Венечна киста – това е термин, който не съществува в денталната медицина, а е красноречиво название. Но много добре описва симптоматиката.

При преглед на венеца в проекция на един или няколко зъби е видима издатина, която пречи и създава множество неудобства на човек.

В зависимост от причината за нейното формиране, могат да се появят и други симптоми.

Сред генерализираните са повишение на температурата, влошено здравословно състояние. Специфични могат да са болка, изразен лош дъх, оток и други.

Киста на венеца – причината е в зъбите

Причина за формиране на киста на венеца най-често са болести на зъбите, и по-точно апикален периодонтит – възпаление на комплекса от тъкани, които са около алвеолата на челюстта и цимента на корена.

При преглед на болния зъб, кистата се вижда в проекцията на корена.

Развитието на тази хронична форма на периодонтит е продължително, често безсимптомно. А при преглед, болният зъб се оказва по-рано лекуван или дори е под коронка.

В Британското списание за дентална медицина е публикувано изследване, посветено на грешките на еднодонтското лечение във формирането на апикален периодонтит.

Остатъци от инструменти, недостатъчно добре пломбирани канали, това е основната причина за усложнения.

Перфорация на стените на кореновия канал, понякога и от въздействието на щитовите конструкции – също е една от причините, които могат да доведат до загуба на корена на зъба.

Поправяне на грешките на ендодонтското лечение зависи от техния вид и от индивидуални особености и от индивидуалните особености.

В някои случаи е достатъчно е да се пролекуват отново каналите, а друг път е показна само екстракцията на зъб.

Ако причината е в болестите на венците

Кистата на венеца може да е вследствие на болести на венците, най-често на пародонтален абсцес.

Венечната киста или кухина, изпълнена с гной, се формира в областта на дълбок пародонтален джоб, формиращ се при генерализирана или локализирана форма на пародонтит.

Основната причина за пародонтит и кисти на венеца са дисбиотични нарушения в устната кухина и на биофилма.

През февруари 2016 г. е публикувано изследване, демонстриращо терапевтичният ефект на дезактивацията на биослоя при остър пародонтален абсцес.

Лечението е проведено с нанасяне на дезинфекциращ материал, който се залага в патологичния пародонтален джоб – място на струпване на инфекции.

След няколко процедури се установява – патологичният биослой е отстранен, а заздравяването отшумява по-бързо и без усложнения.

Изследователите отбелязват, че този метод на лечение е най-перспективен, тъй като не налага използване на антибиотици и постигането на терапевтичен ефект без последствия и усложнения.

Кистата на венеца е само симптом, който може да указва за различни причини: болести на зъбите, венците, травматични увреждания. Причината определя тактиката на лечение и мерки за профилактика на усложнения.

Разумно решение

Премахването на кистите във венеца се провежда по единия от трите методи:

  • Цистостомия – премахват се невлизащите в контакт със съдовете части от киста и се поставя приспособление, което не позволява тъканите да се разрастват. След известно време останалата част от кистата променят структура и става неопасен.
  • Хемисекцията – изрязва се самото образувание, коренът и неговата коронка. Методът е остарял и се практикува рядко.
  • Цистектомия – операцията се провежда под микроскоп. Образуванието се отваря и се изчиства с помощта на специални инструменти, вътре се нанася специален антисептик, формиралият се отвор се зашива.

Увредената от инфекция зона се обработва с лазер, но стерилност се постига и с помощта на ултразвук, а също и със специални медицински препарати.

Същевременно специфичната миризма, възникваща при работа с лазер често дразни пациентите.