Британски лекари от университетска болница в Уелс твърдят, че младите мъже с индекс на телесната маса под нормата страдат от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

Слабост при млади мъже – предразположение към автоимунни реакции

Изследователите анализирали данните за 378 000 мъже, родени в периода от 1939 до 1959 г. От 1977 до 2015 г. всички те били под наблюдение. Средната възраст на мъжете към началото на заболяването е 19 години.

През това време 1500 мъже, развили болест на Крон, а на 3300 откриват язвен колит. Лекарите анализирали как теглото е свързано на мъжете и рискът от развитие на хронични заболявания на стомашно-чревни заболявания.

Според получените данни, за мъжете, чийто индекс на телесната маса е над 18,5 – показател под нормата, рисковете от развитие на болест на Крон.

Това е доста по-високо, отколкото при наднормено тегло, с индекс на телесната маса от 25 до 29,9  - рисковете са в предела на нормите, и дори над тях, отколкото при затлъстяване – с индекс на телесната маса над 30. При по-сериозно затлъстяване рискът от автоимунно заболяване се увеличавало с 20%.

За язвен колит подобни изразени асоциации не били установени. Повишените рискове от болестта на Крон при пълните мъже са се запазили най-малко до 60-годишна възраст и по никакъв начин не били свързани с рисков фактор, какъвто е тютюнопушенето.

Слабостта при мъжете от автоимунното заболяване или обратното

Какъв е произходът на болестта на Крон и други имунни заболявания на стомашно-чревния тракт трудно може да се установи.

Може да се предположи, че ниския индекс на телесната маса се корени в автоимунното заболяване, което е в много начален стадий и по-късно се проявява.

Слабостта на младите мъже може да се дължи на бърз метаболизъм или на непълноценно хранене, възможно да е с психосоматичен произход. Да е свързана с преживяна тежка психоемоционална травма или склонност от самообвинения и самосъжаление.

Стомашно-чревният тракт е много чувствителен и реагира на нарушеното емоционално състоянието, а когато е продължително, може да се развие физическо заболяване.