Социолози от Калифорнийския университет установили, че мъжете клюкарстват съвсем малко по-малко от жените, но клюките на силния пол са доста по-негативни.

Мъжете клюкарстват малко по-малко от жените, но са по-негативни 

В изследването взели участие 467 доброволци – 269 жени и 198 жени. Всички те получили устройства за подслушване, които случайно записвали фрагменти от техни разговори.

Записвало се приблизително 10% от ежедневното общуване на доброволците. Наблюдения били с продължителност около 2-5 дни.

Социолозите събрали общо 4000 случаи на сплетни, тоест ситуации, когато в общуването се обсъждали други хора. Според изчисленията човек средно изразходва около 52 минути дневно за клюки.

Всички клюкарстват – няма такива хора, които да не го правят, дори и богатите и образованите. При тях клюките не са по-малко, отколкото сред хората с по-ниско образование и доходи.

Интересно е, че героите на преобладаващия брой клюки са хора, познати на участниците в разговора, съвсем не са известни личности както е прието да се смята.

Жените прекарват в обсъждане на клюки много повече време от мъжете, но основно се изказват в неутрална форма, това е по-скоро обмен на информация, а не обсъждане.

За мъжете е по-характерно да правят негативни коментари по адрес на обсъжданите личности.

Учените смятат, че сплетните са нещо нормално, част от човешката натура. Обсъждането на други хора има защитен ефект. Всъщност това е получаване на информация за тези, на които можем да се доверим и тези, които представляват опасност.

Всички сме клюкари по природа 

На практика по природа сме програмирани за клюки – както за тяхното разпространение, така и за тяхното използване.

Обект на сплетни често е работодателят или прекият началник, особено ако е с по-остър характер, въз основа на който произхождат най-различни ситуации, които дават повод за клюки.

За мъжете е характерно да обсъждат повече противоположния пол или други мъже, които поради въздействието на тестостерона, и съперничеството, което провокира, са доста негативни.

Негативните клюки и обсъждания при силния пол много по-често, отколкото при жените, прерастват във физическа агресия.