Някои двойки, когато планират дете, придават голямо значение на това през кой годишен сезон и месец то трябва да се появи на бял свят.

Някои се ръководят от евентуалния зодиакален знак на нероденото бебе, а пък някои жени искат да направят подарък на мъжете си за рождения им ден.

Има и такива майки, които избират определено време от годината от практически съображения – например лятото е много по-подходящо за разходки с бебето, отколкото през зимата.

Имат ли основания подобни доводи? Трябва ли да се ориентирате по времето от годината, когато планирате да имате дете.

Самата идея за раждане, а това означава и зачеване, в някакво определено време от годината нерядко се оказва трудно реализуема. Ако например искате да родите през май например, то зачеването трябва да бъде през август.

Но децата, дори и още неродили се много обичат да „поправят“ плановете. И въпреки всичките ви усилия зачеването може да не стане в планираното време. Хората не могат да управляват този процес. Дори и зачеването да се осъществи не е гаранция, че детето ще се роди в срок, а не по-рано или по-късно.

Въпреки това, какви плюсове и минуси могат да бъдат намерени във всяко от годишните времена. На този въпрос няма универсален отговор. Всеки човек има свой любим сезон и много хора искат детето им да се роди точно в този сезон.

Зима – плюсове

Зимата у нас продължава по календар 3 месеца, но понякога се случва студеното време и с месец повече. И ако датата на раждане не е планирана, то по всяка вероятност бебето ще роди в късна есен или през зимата.

+ 45-дневния отпуск преди раждането ще бъде през студеното време от годината

В последните дни преди раждането повечето жени не се чувстват много добре. Много от тях желаят да си почиват, тъй като се чувстват уморени. А ходенето по студа не е особено приятно, а и не е безопасно.

+ През лятото бебето вече ще е поотраснало и семейството ще може да си позволи почивка

+ На рождения ден на детето приятелите му ще бъдат до него

Тъй като през зимата всички деца са при родителите си, а не са при бабите и дядовците си.

Зима – минуси

- Родилката трудно се възстановява поради липсата на достатъчно подходяща храна, от която да си набави загубените витамини и минерали

- Прекалено студено време за разходки

Ако зимата е прекалено студено, разходките с бебето не могат да започнат веднага, а и майката трудно се възстановява, ако не излиза на чист въздух.

Пролет - плюсове

Любимото годишно време на повечето хора от нашите географски ширини. И за мнозина – това е отлично време за раждане, но дали е така?

+ Възстановяването на майката преминава по-лесно и е необходимо по-малко време, заради по-честото слънцегреене;

+ Природата се пробужда;

За много майки, родили през пролетта, първите седмици и месеци с бебешката количка се превръщат в най-добрия спомен в техния живот.

Пролет – минуси

- Сезонни алергии

Известно е, че черният дроб на децата „доузрява“ до към 7-мия месец от техния живот и ако този период премине без алергични реакции, то прогнозите са благоприятни.

- Бебето е още малко, за да може да отиде на почивка на море

Лято – плюсове

+ Бебето няма да развие рахит

+ На пазара има достатъчно храни и майката има от къде да си набавя витамини и минерали

+ Възможно бащата да излезе в отпуска

Лято – минуси

- Прекалено топло време в края на бременността

- Вероятно е в първите дни от живота на бебето да е прекалено горещо и лесно може да прегрее и да се подсече

Есен – плюсове

+ Възможност за почивка на свеж въздух преди раждането, тъй като майчинството започва 45 дни преди раждането

+ разнообразие от питателни храни

Есен – минуси

Недостатъкът на раждането през есента е, когато то случи и слънцето да е вече е слабо и денят е малък и майката и бебето няма възможност да се разхождат, тогава се затруднява и възстановяването на родилката.