Бронхиалната астма – това е сериозна респираторна патология, в основата на която стои хронично възпаление и хиперактивност на бронхите. Вследствие на тази хиперактивност в тях се натрупват гъсти секрети, а лигавиците им се подуват. 

Болестта се предизвиква както от алергени, така и от някои други фактори и пристъпите на задушаване е възможно да се превърнат в сериозен проблем. 

При много тежка форма на астма използването на инхалатор и прием на цял куп лекарства е част от ежедневието. Какво е важно да се знае за методите на лечение и контрол на болестта?

Бронхиална астма – от лека до опасна за живота

С диагнозата бронхиална астма живеят много хора, по данни на официалната статистика от нея страдат 2.5% от населението.

Реалните данни е възможно да са малко по-високи, тъй като далеч не всички хора свързват периодичните нарушения на дишането с астматични пристъпи. Степента на тежест на бронхиалната астма също варира.

При лека форма, възникваща периодично, нарушенията на дишането лесно се отстраняват с използване на инхалатор. Но при много тежка е необходим прием на няколко лекарства едновременно.

Бронхиалната астма може да се провокира от контакт с алергени, при подобни случаи възпалението може да предизвика изменения на имунната реактивност.

Пристъпи на бронхиална астма са възможни и на фона на физическа активност и напрежение, а също и прием на някои препарати.

Едно остава неизбежно – хроничното възпаление в областта на бронхите, което е необходимо да се потиска, за да се предотвратят пристъпи на задушаване.

Подбор на лекарства при различни варианти на протичане

Ако бронхиалната астма е с леко протичане и се обостря периодично, например, на фона на тежко физическо натоварване – след бягане, смях, се използва само инхалатор.

Инхалаторът е с бронхолитични препарати за бързо облекчаване на дишането. Но ако бронхиалната астма е част от ежедневието, лекарства се приемат всеки ден. 

При хронична персистираща астма контролът лесно може да се осъществи само с един препарат – инхалационен кортикостероид, който се смята за златен стандарт при лечение на астма.

Но при средна и много тежка астма е необходимо лечение с комбинация от лекарства - инхалатор и хапчета. 

Всички необходими лекарства се подбират индивидуално от лекар, който се уповава на анамнезата на болестта, съществуващи оплаквания, тежест на състоянието.

Инхалатор с хапчета

Лечението може да включва 2, 3 или повече лекарства, които се приемат еднократно или по няколко пъти дневно. Някои инхалатори съчетават стероиди с бронходилататори за разширяване на дихателните пътища.

В допълнение към инхалаторите могат да се приемат таблетки като антагонисти на левкотриенови рецептори, те потискат възпалението.

Новият клас препарати – моноклонални антитела, могат да понижат реакцията на организма към някои алергени при алергична бронхиална астма.

При назначаване на лекарства се съобразяват възраст, тежест на пристъпи и възможни странични ефекти от приложението. Протичането на болестта може да се променя с времето.

Възможна е корекция на типа лекарства и дозите, за да бъде ефективен контролът на състоянието. 

При много тежка форма на астма, когато пристъпи на затруднено дишане възникват по няколко пъти дневно, са необходими различни начини за проследяване на приема на лекарства.

В някои случаи се използва небулайзер, с помощта на който се доставят част от лекарствата, а също и инхалатор и перорални лекарствени средства.

В тежки случаи се назначават дори кортикостероиди за потискане на възпалението, които могат да предизвикат усложнения.

Курсът на лечение е максимално кратък, за да се понижи вероятността от развитие на странични ефекти.

План за лечение, потискане на възпалението в бронхите

В някои случаи въпреки че всичко предписано от лекаря се изпълнява, бронхиалната астма прогресира и общото здравословно състояние се влошава.

Възможно е да се наложи хоспитализация, където се провежда курс на лечение, но пристъпите се повтарят отново и отново, а възпалението в бронхите не стихва.

В този случай може да се приложи нова и скъпоструваща методика на лечение – термопластика на бронхите. Тази процедура е предназначена само за тежки форми на астма при възрастни, които не реагират на стандартното лечение.

Бронхиалната пластика не е лекарство и не е за показна за всички астматици. Провежда се само, когато няма адекватна реакция на стандартното лечение.