Хроничен проктит – това е продължително протичаща възпалителна реакция, локализираща се в областта на правото черво. Този патологичен процес често протича със съвместно възпаление още и на сигмовидното черво.

Хроничен проктит - как се развива

На първо място, в клиничната картина при това заболяване е умерената болка и лъжливи позиви за дефекация. Отличителна особеност на тази патология е протичането с периодична смяна на ремисии и обостряния.

При правилно проведено лечение и строго спазване на всички лекарски препоръки в повечето случаи се постига постоянна ремисия.

Сред възможните усложнения са анални фисури, а също и екзема на перианалната област.

Няма точни данни до колко е разпространено заболяването, тъй като повечето хора отлагат до последно посещението на лекар, поради „деликатността” на проблема.

Възникналото възпаление често не се ограничава само до ректума, а обхваща и сигмовидното черво. Установено е, че острото възпалително увреждане на ректума се среща много по-рядко, отколкото хроничното, като зависимост от пол и възраст не се проследява.

Какви са причините за хроничен проктит

Съществуват множество фактори, които могат да способстват за формиране на тази болест. Днес заболяването се разглежда като полиетиологично. Възниква в резултат на комбинирано въздействие върху организма на едновременно няколко провокиращи фактора.

В класификацията на хроничния проктит са включени 6 негови форми, които се разграничават въз основа на причините за развитие на патологичния процес.

Формите на заболяването са следните: инфекциозна, паразитна, посттравматична, лъчева,  хранителна /алиментарна/ и автоимунна.

При инфекциозна форма възпалението е свързано с различни представители на бактериалната флора. Принос е възможно да имат както патогенни, така и условно-патогенни бактерии.

Възбудители най-често са стафилококова и стрептококова флора, а също и ешерихия коли. При практикуване на анален секс съществува риск от заразяване на правото черво с гонококи и бледи трепонеми.

Паразитната форма на тази болест се отличава по това, че възпалителният процес може да е предизвикан от различни паразити.

При хранителната форма водещ провокиращ фактор е неправилното хранене. Предполага се употреба на твърде мазна или пикантна храна, а също и на алкохол.

Към тази форма се отнася и възпалителната реакция, обусловена от запек с травмиране на лигавицата на ректума.

Посттравматичната форма се характеризира с механично увреждане на лигавицата. Това възпаление много често се формира след анален полов контакт. А също и при наличие във фекалните маси на чужди предмети, костилки и т.н.

Понякога заболяването се развива при агресивни въздействия на лигавицата, например, при въвеждане в ректума на неподходящи за тази цел вещества.

Още една разпространена форма е автоимунна. Установява се в случай, ако в основата на развитие на възпалителния процес е агресия на имунната система към клетки на собствения организъм.

Пример за такъв автоимунен процес е неспецифичния язвен колит. При лъчево възпаление специфичните изменения в областта на ректума възникват на фона на лъчева терапия или известно време след завършване.

Симптоми при хроничен проктит

Хроничният проктит често се предшества от симптоми, сигнализиращи за остра възпалителна реакция. Но понякога това възпаление може да е и с първична природа.

Този патологичен процес се съпровожда с ремисии и обостряния.

В период на обостряне присъстват и симптоми като парене и сърбеж в областта на ректума, а също и умерено изразена болезненост.

При повечето хора се наблюдават оплаквания от фалшиви позиви за дефекация. Още един характерен признак е слуз или примеси кръв във фекалните маси.

Извън период на обостряне на болния човек нищо не го безпокои. Единствен симптом най-често са незначителните патологични примеси в изпражненията.

Понякога обаче клиничната картина в период на ремисия е само от един от изброените признаци, които са и слабо изразени.

Диагностика и лечение на възпалението

Тази болест може да бъде заподозряна въз основа на съпътстващите оплаквания. Задължително е необходимо провеждане на ректоманоскопия, с която могат да се установят признаци на възпалителен процес.

При това възпаление се назначава специална диета с пълно изключване на мазни и пикантни ястия, а също и с ограничаване на храните, които повишават образуването на газове в стомаха.

От лекарствените препарати се използват местни противовъзпалителни средства, а при необходимост се назначават антибиотици.