Толкова е красив и умен, но е по-млад от мен с 10 години. Когато жената говори така за своя мъж, то околните реагират само на последното. Защо връзката, в която жената е по-голяма, много често предизвиква скептицизъм и недоверие?

Колко са обосновани те, ще се опитаме да разберем днес.

Какво застрашава връзката, когато мъжът е по-млад от жената

Тийнейджърска възраст – когато мъжете са още момченца

В училищна възраст момичетата обикновено харесват по-големи момчета.

Когато девойката е в десети клас, зрелостниците по всички параметри надминават нейните съученици. Но годините си минават и на училище тръгват децата на вчерашните десетокласнички.

И понякога се случва жени, отпразнували няколко кръгли годишнини, да признаят на приятелки, че са се влюбили в прекрасен мъж, който има един единствен недостатък – много е млад.

Но обществото осъжда такива връзки. Защо се случва така?

Млад мъж – любов или асоциална връзка

По страниците на женските списания често се публикуват статии на тема „Как се гради връзка с по-млад или с по-възрастен мъж?” Но няма такива на тема как да се подходи, когато мъжът е връстник на жената, информацията по тази тема е малко.

Проблемът е, че днес съществува някакъв усреднен сценарий, препоръчителен за всички „нормални хора”, които живеят при сходни условия.

Например, житейският план за девойките от големия град изглежда по приблизително следния начин – университет, кариера и брак. Желателно е семейство да се прави с по-голям мъж, няколко деца, най-често 2 и т.н.

Всичко, което не се поставя в тези рамки, предизвиква неразбиране и недоверие.

5 деца? Защо? 2 работи и без деца? Здравословни проблеми ли имаш? Мъжът е по-малък с 10 години? В семейството нещата няма да потръгнат.

Връзката между млад мъж и по-възрастна жена никога не е предизвикало разбиране и одобрение от обществото. Една от причините за подобно възприятие е това, че дълго време основно предназначение на брака се е смятало продължение на рода.

Ако жената вече е излязла от репродуктивна възраст или е близка до това, едва ли ще може да роди дете. Тогава какъв е смисълът да се прави семейство с нея?

Функциите на брака отдавна са доста по-широки, отколкото едно продължение на рода, но на някои двойки като Деми Мур и Аштън Къчър продължава да се гледа подозрително, макар и в САЩ.

Когато се стигне до раздяла, тогава за основна причина, се смята голямата разлика във възрастта.

Силен е и патриархалният стереотип, който гласи, че истинският мъж трябва да бъде силен, смел и да заема добро положение в обществото.

За жената е достатъчно да бъде просто красива и слаба. Мъжът трябва да е глава на семейството, а тя пазителка на семейното огнище. Жена на възраст и млад мъж по никакъв начин не се вписват в тези рамки.

Има и още един не очевиден, но много важен момент – изразено сексуално желание, което се смята по-скоро за мъжка характерна черта и проява на агресивност от страна на силния пол.

Жената, която е щастлива във връзката си с млад мъж, който е, разбира се, и темпераментен, изглежда като коварна и опасна хищница в очите на околните-

Сексуално възраждане на 45

Първо, около тази възраст на жените настъпва хормонален взрив, който прави жената по-възприемчива към любовта на мъжете.

Втората причина е по-скоро социална. Когато жената стане на 45, обикновено децата ѝ са вече пораснали, и разполага с повече свободно време, за да се погрижи за себе си и за задоволяване на собствените потребности.

Отношения в семейството – момче или истински мъж

Връзката между мъж и жена, които имат голяма разлика във възрастта, може да възникне не само защото на някои дами харесват много по-млади мъже. Причина за толкова необичаен съюз е взаимната симпатия, интерес, душевна близост.

Веднага след това обаче се появява тревога дали връзката няма да приключи, ако младият мъж си намери по-млада и красива. Наистина подобни връзки невинаги стигат до семейство, но това може да се случи и с всяка двойка, без значение разликата във възрастта на партньорите.