Кохлеарен неврит /невросензорна глухост, неврит на слуховия нерв/ - представлява увреждане на слуховия нерв, в резултат на което слухът отслабва и се появява постоянен субективен шум в засегнатото ухо или и в двете уши.

Според данните на статистиката, от нарушения на слуха в една или друга степен страдат 6-8% от населението, и в повечето случаи именно кохлеарният неврит е причина за нарушаване на работата на слуховия анализатор.

Заболяването е полиетиологично, тоест има няколко възможни причини.

Кохлеарен неврит – причини

1. Инфекциозни заболявания – грип, херпес, морбили, заушка, скарлатина, сифилис и други;
2. Токсично увреждане на слуховия нерв в резултат на прием на лекарствени препарати – някои антибиотици, цитостатици, срещу аритмия, диуретици, препарати, съдържащи салицилова киселина и хинин;
3. Отравяне на организма с химически вещества – арсен, фосфор, соли на тежки метали, бензин и др;
4. Професионални фактори – постоянно въздействие на вибрации или на шум, радиация;
5. Нарушено кръвоснабдяване на ухото в резултат на атеросклероза, исхемия или кръвоизливи в главния мозък, тромбоза, хипертонична болест;
6. Черепно-мозъчни травми, увреждане на слуховия нерв при оперативни интервенции, баротравма, акустична травма;
7. Нарушение на обменните процеси в организма – захарен диабет, хипопаратиреоза и др;
8. Тумори на главния мозък, невринома на слуховия нерв и др;

Симптоми на невросензорна глухост

Въз основа на началото на заболяването, се открояват няколко негови клинични форми:

1. До 1 месец – остър кохлеарен неврит, в този период лечението е максимално ефективно;
2. От 1 до 3 месеца – подостър кохлеарен неврит, ефективността на лечението е не повече от 70%
3. Повече от 3 месеца – хроничен форма, ефективността на лечението е ниска.

Два са основните симптоми на заболяването – отслабване на слуха и постоянен шум в ухото. Също се наблюдава изместване на възприемания звук към здравото ухо, а при двустранен процес към ухото, с което болният по-добре чува.

Заболяването може да възникне внезапно, най-често след нощен сън, слухът бързо отслабва, в продължение на няколко часа, засягането обикновено е едностранно.

Но в повечето случаи острата форма на невросензорна глухост се развива в рамките на няколко денонощия. При липса на лечение заболяването преминава в подостро, а след това в хронична форма.

При протичането на невросензорната глухост се открояват 2 стадия – стабилен и прогресиращ, който се характеризира с влошаване на слуха и може да доведе до пълна глухота.

Освен това увреждането на слуховия нерв може да се съпровожда с вестибуларни симптоми:

1. Световъртеж, възникващ под формата на пристъпи и може да се съпровожда с гадене и повръщане;
2. Нарушение на равновесието;
3. Неувереност при ходенето;
4. Нестабилност на тялото, засилваща се при рязко извръщане на главата;

Двустранната невросензорна глухост с течение на времето може да доведе до понижаване на емоционалността, влошаване на изразителността при болните, затвореност и социална изолация.

Диагностика и лечение на кохлеарен неврит

Тъй като заболяванията, съпровождащи се с влошаване на слуха са изключително много, лекарят е необходимо да изключи други патологии, като болест на Мениер, отит, отосклероза, чуждо тяло в ухото. Важно е и определянето на степента и динамиката на понижаване на слуховата функция.

Лекарят извършва редица тестове, позволяващи му да предположи патология на слуховия нерв – аудиометрия, тест на Вебер, акустична импедансометрия, а също и други изследвания – електрокохлерография, микроотоскопия и др.