Пълноценният сън и ранното ставане са полезни за здравето – този факт е известен на много от нас. Но какво да правим, ако вечер изобщо не можем да заспим, заради прилив на енергия?

Добрата новина е, че и совите имат своите предимства. Какви са обаче те?

1. Нощта е време за идеи

Често повечето гениални идеи идват през нощта. Когато целият град спи, у човек се активизират мисловните процеси. Именно тогава могат да се пишат стихове, музика, да се разработват бизнес планове и да се измисля нещо ново.

Ако вие сте креативна личност, по-продуктивно за вас ще бъде да работите нощем.

2. А около вас – тишина

Съседското дете не бръмчи по клавишите на пианото, а баща му вече си е отработил нормата с бормашината.

Можете да отворите прозореца, ако разбира се навън топло, и всичко, което ще чуете е шумът на вятъра, ако не се живеете на оживена градска улица или натоварен булевард.

Нощта е време за тишина, когато нищо не ни разсейва. Можем спокойно да бъдем сами със себе си.

3. През нощта можем да се съсредоточим върху важното

На много хора им по-лесно да работят нощем, тъй като през това време концентрацията им се увеличава до максимум. И така могат да се съсредоточат върху най-важното. До голяма степен в това помага тишината, за която вече говорихме.

4. Совите са по-умни от чучулигите

Според статистиката совите надминават съществено чучулигите в тестовете за умствено развитие. Възможно е всичко да се дължи на предходните пунктове?

Но това не означава, че ако се превърнете в сова, непременно ще поумнеете.

5. Време за себе си

Ако не сте спите до късна нощ, можете да установите, че не е толкова трудно да отделите време за любимото ви занимание, колкото всъщност изглежда.

6. Совите са по-трудолюбиви

Белгийски учени установили, че совите в сравнение с чучулигите, са по-продуктивни, включително и след събуждане. Това означава, че совите могат да вършат сложна работа, а това означава и да печелят повече.

Между впрочем, според изчисленията на учените совите също и печелят повече. А някои компании разрешават на своите служители да работят у дома или да идват на работа късно. И основното си остава добре свършената работа.

7. Спокойни са

Събуждащите се рано са подложени на различни видове стрес. И всичко това е, защото бързат да свършат всичко сутринта, и през целия ден са като омагьосани.

Съвсем различно е със совите. Времето за тях сякаш спряло, а през нощта нямат никакви поводи да нервничат. Поради това нервната система при совите, колкото и да е парадоксално, е по-устойчива, отколкото на чучулигите.

8. Совата се адаптира към всичко

Еднозначно светът не е справедлив към совите, тъй като сякаш е устроен за тези, които се събуждат рано сутринта. И все пак се налага на совите им се налага да се примиряват, и да вършат една част от задачите си през деня.

Те са по-гъвкави и могат да се настроят към всякакъв график.

Същевременно чучулигите имат явни проблеми с това.

Затова, ако вие сте сова, не всичко е толкова лошо, макар и лекарите да предупреждават, че късното лягане ни излага на риск от сериозни здравословни проблеми.