Всеки знае, че зъбите трябва да се мият минимум 2 пъти на ден и, че трябва да се консултирате със стоматолог, най-малко, веждъж в годината. Най-вероятно и всеки от нас е чувал, че сладкото е виновник за кариесите. Освен ежегодните посещения при зъболекаря и редовното миене на зъбите, има и още начини, с които да си подсигурим по-здрава и блестяща усмивка.

Добра хидратация

Едно от условията за красива усмивка, което често стоматолозите забравят да ни казват е пиенето на достатъчно вода. Освен това е добре, да не консумирате само минерална вода, а да си наливате и вода от чешмата.

Макар, че не във всички градове в родината ни, чешмяната вода има хубав вкус, то на повечето места тя се обогатява с флуор. Флуорът е минерал, който е отговарен за формирането на емайла и дентина.

Той предпазва от появата на кариес, благодарение на свойсвото му да поттиска киселинно образуващите бактерии.

Пий си млякото

Помните ли, когато родителите ви ви караха да хапвате повече кисело мляко и да пиете прясно мляко. Е, има доста противоположни мнения за употребата на животински млечни продукти, но надали някой би успорил факта, че те са богати на калций.

Калцият участва в изграждането на скелета и зъбите. Помощник на калция е фосфорът, като тези две вещества, заедно, „устройват“ емайла.

Освен от хранителни добавки, фосфор може да си набавите от някои ядки, като: тиквеното семе, бразилски орехи, орехи, а също така и от рибата, граха и яйцата.

Ако избягвате консумацията на млечни продукти, то е добре да си набавяте калций от хранителни добевки, но е изключително важно да НЕ превишавате дневната доза, тъй като това може да доведе до проблеми с бъбреците, с отделителната ситема, а при силно превишаване на дневните дози може да се стигне дори до кома.

Храни, богати на антиоксиданти

Предполагаме, че на много места, включително и на сайта Lechenie.bg, сте чели за значението на антиоксидантите. И все пак, нека припомним, че антиоксидантите са вещества, които защитават организма от въздействието на свободните радикали.

Тези вещества, обаче, имат отношение и към здравето на усмивката ни. Антиоксидантите имат отношение към борбата на организма с бактериите, които предизвикват, възпаления и заболявания на пародонта. Също така, защитават венците от вредното влияние на свободните радикали.

За да се осигурим повече антиоксиданти е добре да добавим към менюто си повече плодове и зеленчуци. Някои от тях се отличават с повече антиоксиданти: черно грозде, патладжан, лук, чесън, цвекло, сливи, зелен чай.